Ut och cykla med dina barn – goda vanor skapas tidigt – men glöm inte hjälmen!

Visst är det härligt att kunna ge sig ut och cykla tillsammans med sina eller andras barn. Hjälmarna som har legat på en hylla under vinterhalvåret är inte helt sällan för små när det är dags att använda dem igen. Vad är det då man ska tänka på när man ska prova ut och köpa ny cykelhjälm till ett barn? 

Att välja cykelhjälmar är inte alltid det lättaste och särskilt inte när det kommer till små barn som inte har ett fullt utvecklat språk. Det absolut viktigaste med en hjälm är att den sitter rätt och passar ordentligt. Det kvittar hur dyr en hjälm är, sitter den inte rätt och har rätt storlek skyddar den inte vid en olycka.

Be därför någon som kan hjälmar, till exempel i butiken, om hjälp när du ska köpa cykelhjälm. Minimumkraven för en hjälm som passar är den täcker panna, huvud och tinningar. För små barn är cykling lika mycket lek som en motions- eller transportform och de tänker inte alltid på att ta av hjälmen när de leker.

Barn under sju år ska därför alltid har en småbarnshjälm eftersom dessa är utrustade med ett självutlösande spänne. Ett självutlösande spänne förhindrar att barnet fastnar, och i värsta fall kvävs till döds, i till exempel en klätterställning. En småbarnshjälm gör att du som förälder slipper oroa dig och kan söka spänning med hjälp av Folkeautomaten istället.

När man köper cykelhjälm är det lätt att lockas av frestelsen att köpa en begagnad hjälm eller ärva från släkt och vänner. Återbrukstanken är bra men är det något som man in i det längsta ska undvika att köpa begagnat är hjälmar av alla slag. En hjälm som har blivit utsatt för kraftiga slag eller som någon har cyklat omkull med, ska alltid kasseras. Risken är att hjälmen har fått en osynlig spricka och nästa gång hjälmen utsätts för ett slag spricker den, eller delar sig helt, och skyddar inte alls. En begagnad hjälm kan ha varit med om både det ena och det andra, varför risken är stor att hjälmen inte skyddar alls när en olyckssituation uppstår.

Som vuxen är det lätt att komma med ett antal mer eller mindre dåliga ursäkter för att komma runt hjälmanvändningen även om alla vuxna borde föregå med gott exempel. Argumenten blir dock svårare och svårare att komma undan med i takt med att hjälmarna utvecklas. Numera finns det hjälmar för olika användningsområden, till exempel för träning och tävling samt vardagscykling. Det finns också cykelhjälmar som svenskutvecklade ”Hövding” som fästs som en krage och fungerar ungefär som en airbag om cyklisten krockar eller välter.