Testat: Shimano R310 termoformbara racerskor – Maximal passform med styv sula

Sedan ”urminnes tider” har man värmt skridskor för maximal passform. För sex år sedan lanserade Shimano konceptet för cykelskor och man frågar sig varför ingen kom på det tidigare? Just cykelskor är en av de viktigaste kontaktpunkterna som en cyklist har på en cykel. Viktigast är sadeln och dess komfort men på en god andraplats kommer skorna och hur de passar.

Sedan några månader tillbaka har jag kört med ett par vita Shimnao R-310. Modellen R310 har visserligen uppgraderats två gånger; näst senast förra året och nu senast i höstas men till 95 % så är 310:an samma sko som den som säljs inför 2013 års säsong; R-320. Den nya skon har i stort setta samma färgsättning och tekniska detaljer. Vi tar Shimanos varudeklaration med en gång.

Shimano R310 - som nästa år heter 315 - i stort sett samma sko men något lättare

Shimano R310 – som nästa år heter 315 – i stort sett samma sko men något lättare

Ovandel: Termoformbar Custom-Fit Technology, dvs den formar sig för foten – istället för tvärtom.
Rovenica* ultra-fint mjukt syntetiskt läder – låg vikt och komfortabelt.
Utmärkt elasticitet med ”formminne”, dvs en gång format så håller det formen. Överlägsen styrka och motstånd mot slitage. .
Anti-halkhäl förstärkt med metalfiber. Lågprofilsspänne med microjustering och dubbla kardborreband.
Termoformbar innersula för bra passform och stöd för foten.
Läst; Kurvad anatmisk läst med Custom-Fit precision.
Sula: Superstyv ihålig lättviktsula i vävd karbonfiber.
Rovenica är ett av Kuraray Co, LTD i Japan registrerat varumärke.

Och vad leder då allt detta tekniska mubmo-jumbo oss till? Jo, till en av marknadens bästa cykelskor med en passform som är något utöver det ovanliga. Termoformningen är pricken över i:et. Det invändiga materialet i hälen har ”hullingar” som gör att foten lätt slinker ned i skon men ”stannar” kvar när man försöker dra upp hälen ur skon. Detta gör att rundtrampet blir effektivt samtidigt som man har största förtroende för att skon i och med man vet att foten INTE riskerar att halka ur.

Då detta är Shimanos värstingmodell har den som sig bör den styvaste sulan. Är du inte van vid hårda skor kan det bli för hårt med följd att fötterna domnar vid långa pass. För en elitcyklist trampeffektiviteten viktigare än komforten men skulle man vilja välja en något mjukare sko så är det bara att titta i Shimanos katalog; där står sulornas styvhet angiven.

Jämför jag 310:an kontra den äldre varianten jag slet ut förra sommaren och som jag länge vägrade släppa då de var så sköna och inkörda: R280, så tycker jag att det material man hade på den modellen runt tåkappan var bättre på 280-modellen – det var mjukare och lite mer formbart än dagens materialval. Det var även designat på ett annat sätt; det löpte inte hela vägen  runt tårna.

Kanske en petittess i sammanhanget men något ska man ju klaga på…. :-)

Skorna kostar visserligen en hel del men med tanke på dess termoformning och prestanda så tycker vi att de är väl värda sitt pris. Bra skor som passar bra är något av det viktigaste som finns sett ur utrustningssynvinkel så snåla inte in några pengar här.

Summa sumarum:
En snygg sko med styv sula och suverän passform som med sin termoformning ökar chansen att den passar som handsken.   

Säljes i välsorterade cykelbutiker.

Cirkapris: Från 2.600-3.200 kronor

OBS! Tänk på att Shimano INTE lämnar någon garanti om du värmer dem själv och det går ”åt pipan”. Bäst att överlämna denna detalj till en auktoriserad Shimnaoåterförsäljare… :-)

PS! Ni på Shimano! Om ni vill ha ett tips på hur man enkelt ska göra skon ännu bättre är ni välkomna att höra av er…

 

Gör som velo.se!

 Vid alla tester av produkter och prylar som genomförs av velo.se använder vi oss av Polars produkter såsom, pulsmätare, träningsdatorer, gps:er, wattmätare,  mm för att hålla koll på cyklad sträcka, intensitet, snittfart och liknande – för att inte tala om den egna kroppen!

Som ett av världens ledande märken inom pulsmätning och Smart Coaching kan vi med varm hand rekommendera Polars produkter oförbehållet.

För mer info om Polars produkter www.polar.com/sv