”Action Weeks” ska locka motionärer till Västsverige

Springa, simma, paddla, cykla eller åka rullskidor?

Möjligheterna är många när Turistrådet Västsverige för första gången samlar sju motionsevenemang under augusti i det som fått namnet ”West Sweden Action Weeks”.

En av tävlingarna som ingår är cykelklassikern Velofondo i Vårgårda där motionärerna delvis kan trampa på samma vägar som världseliten på damsidan gör i World Tour-loppet samma helg.

– Vi är väldigt glada över ett utökat samarbete med Turistrådet Västsverige. Det här initiativet kommer att ge positiva effekter både för Velofondo och vår World Tour-tävling, säger Hans Jönsson, ordförande i Vårgårda CK.

Förutom i Velofondo finns också möjlighet att under en månad uppleva unika natur- och motionsupplevelser i Öloppet i Göteborgs södra skärgård, Dalsland kanotmaraton, Alliansloppen på rullskidor och på mountainbike i Trollhättan, Dalsland Swimrun och Icebug Xperience i tre etapper genom Bohuslän.

– Vi ser det här som en stor möjlighet att profilera svensk naturturism både mot den inhemska och utländska marknaden, säger Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige till vargardacycling.se.

Turistrådet har sedan tidigare varit engagerat i ett antal olika lopp i Västsverige. I fjol föddes idén att samordna aktiviteterna med syfte att arrangörerna kunde lära av varandra och utveckla både loppen och marknadsföringen kring evenemangen.

– Vi är alla också överens om att göra loppen till hållbara evenemang för att minska vår påverkan på miljön, säger Fredrik Lindén.

Bland annat ska de naturmiljöer som används lämnas i samma skick som när tävlingen började, engångsplast ska inte användas, närproducerad och ekologisk mat ska prioriteras och användningen av pappersmaterial ska begränsas.

– Vi vill visa att vi alla som är inblandade är seriösa med det hållbarhetstema som vi infört, säger Fredrik Lindén.

Tanken är att ”Action Weeks” ska återkomma – och kanske under andra årstider.

– Varför skulle man inte kunna utveckla det ytterligare? Jag ser en stor potential i att ha motsvarande motionsevenemang både på våren och under vintern, säger Fredrik Lindén.

Mer info om West Sweden Action Weeks finns på https://www.vastsverige.com/westswedenactionweeks