Allt du behöver veta inför Tour de France

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Tour de France 2017″ by Günter Hentschel (CC BY-ND 2.0)

Äntligen är det dags att börja spana på årets största evenemang: Tours de France. Årets lopp kommer ske mellan den sjätte och den tjugoåttonde juli och kommer vara den högsta Touen någonsin. I korta siffror; 30 kategoriserade klättringar, 5 bergsmålsgångar, där tre av dessa är på över 2000 meter över havet.

Så kommer det se ut

Starten av touren, le Grand Départ, kommer detta året ske i Bryssel, Belgien, enlig den rutt som släppts inför Tours de France 2019 Detta för att hedra 50-årsjubileumet för Eddy Merckx och hans första av fem segrar år 1969. Det här är andra gången som eventet börjar i Bryssel, men det är faktiskt femte gången som startarten läggs i Belgien överlag. Efter starten så kommer rutten föra de tävlande in i Frankrike i vanlig ordning. Öppningsfasen kommer leda cyklisterna genom Charleroi och sedan tillbaka mot Bryssel för att sedan lämna landet och ta sikte på Reims.

Totalt handlar det om 346 mil under hela den tre veckor långa Touren. Etapp 20 kommer att vara en av de mest krävande etapperna. Den klättrar sig upp till Val Thorens, Europas högst belägna skidort, för andra gången. Efter denna strapats blir det en avslutande etapp i nedförsbacke mot Paris och Champs-Élysées.

Favoriter redan nu? 

Det finns redan teorier och gissning om vilka som ligger bäst till. Genom att titta på de bästa spelbolag odds kan man redan nu börja se vilka som har de bästa förutsättningarna. Mathieu van der Poel är en av de med bäst odds just nu enligt Betfair. Han föddes 1995 och är med andra ord ganska ung. Trots det så har han vunnit en hel del priser, så det är inte chockerande att han blivit en favorit. Efter Mathieu så har du Julian Alaphilippe och Peter Sagan. Det finns dock flera favoriter och det blir svårt att säga exakt vem som kommer att vinna.

Lämpligt med en resa till Frankrike

 

 

 

 

 

 

 

 

”The Tour de France” by Herry Lawford (CC BY 2.0)

Om man vill se Mathieu, Julian, Peter och de andra deltagarna så kan det här vara ett perfekt tillfälle att åka till Frankrike. Du kommer troligtvis inte att kunna se alla etapperna, men det finns otroliga möjligheter att se en del av dem. Det är såklart under förutsättningen att du kan få ett hotellrum, det är trots allt många som bokar långt i förväg för att se vem som vinner årets spännande lopp.

Men det finns en del etapper dit man kan ta sig till fots eller via cykel, i sådana fall kan du troligtvis hitta ett hotellrum som ligger lite längre bort. Alla de riktigt bra hotellrummen som ligger nära de viktigaste etapperna brukar ofta försvinna ganska omedelbart efter att rutten har blivit släppt.

Tänk på att man faktiskt kan ta sig fram via cykel om man är beredd att åka en bra bit bakom loppet. Det är en tradition för en del cyklister som inte är intresserade, eller har förmågan, att delta i det riktiga Tours de France. Du får då chansen att följa i spåren av årets favoriter.