Äntligen Cykelvecka – så här bevakar du cyklisterna

Totalt väntas drygt 12 000 cyklister stå på startlinjen när Vätternrundans cykelvecka drar igång med fyra lopp i helgen. En av deltagarna är komikern Marika Carlsson som ska cykla de tio milen i Tjejvättern. Så här kan du följa henne och alla andra cyklister i loppen.

Över 12 000 cyklister väntas till Motala när Cykelveckan i helgen rivstartar med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km. Cykelveckan inleds på fredagen med MTB-Vättern, mountainbike-loppet över två distanser, 50 och 25 kilometer.- MTB-Vättern är ett populärt lopp och har ökat kraftigt sedan nypremiären 2016, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Vi räknar med omkring 2 000 deltagare i årets lopp.

På lördagen den 8 juni går starten för den 29:e Tjejvättern och söndagen den 9 juni är det dags för Halvvättern som körs för trettonde gången. På söndagen körs också Vätternrundan 100 km som hade premiär förra året. Där är det tillåtet att cykla med elassisterad cykel.

- Vi vill minska tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Ulrika Smith Svenstedt. Ett sätt är att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den fantastiska upplevelsen.

En av många deltagare den första helgen är komikern och programledaren Marika Carlsson, som kör Tjejvättern på lördagen.

- Jag har alltid sagt att jag ska cykla Vätternrundan, men måste komma i bättre ”shape” inför det, berättar Marika Carlsson, som inför sitt första cykellopp på sju mil sade ”Vätternrundan, hur svårt kan det vara?”

- Det var en vacker sommardag med lagom vind och jättefina landsvägar. Jag skrek hur fantastiskt jag tyckte att det var. Efter tre mil gick jag plötsligt in i väggen. Resterande fyra mil var ett helvete och jag tänkte att jag aldrig mer skulle cykla ett lopp.

Men på den punkten har Marika Carlsson alltså ändrat sig.

- Tanken är att jag stegrar och testar Halvvättern kommande två åren och sedan får vi se. Kanske kan det bli Vätternrundan efter det.

Efter den första helgen fortsätter Cykelveckan med Skoj med hoj på måndagen den 10 juni. Från klockan 12.00 blir det rörelsebana, cykelcheck, teknikbana och pumptrack för alla barn. Dagen avslutas med den populära Minivättern där mellan 500 och 600 barn brukar starta.

Den 14 juni klockan 19.30 går sedan starten för Vätternrundan 300 km med 23 000 anmälda deltagare.