Åter VM-kval i Järvsö

Järvsö värd för VM-kval – IGEN!

Via 26 deltävlingar världen över ska Red Bull Pump Track World Championship kröna världens bästa pumptrack-cyklist, en tävlingsform där det gäller att vara snabb runt en bana med velodromkurvor och böljande gupp utan att trampa. Nu står det klart att VM-kval-tävlingen den 26-27 juni 2020 hamnar i Järvsö igen.

Många nyfikna ortsbor och besökare fanns i publiken under tävlingen 2019, vilket skapade en härlig stämning. Foto: Emrik Jansson, Red Bull Content Pool

Ett brett startfält med cyklister i världsklass väntas komma till Järvsö nästa sommar.

– I somras var banan helt ny och vi visste inte hur många som skulle vara med, säger Amanda Sandahl, projektledare för evenemanget från Järvsö Bergscykelklubb.

– Vi fick ett fantastiskt resultat med 77 anmälda i herrklassen och slog världsrekord i damklassen med att vara den enda deltävlingen som hade en 16-dels final för damer vilket vi är väldigt glada för, fortsätter Amanda.

– Vi är väldigt glada för feedbacken från årets deltagare som tyckte det var superkul att tävla och att stämningen var magisk, det var så kul också med all publik som kom och tittade säger Fredrik Jelk, ordförande i Järvsö Bergscykelklubb.

Tävlingen är verkligen tittarvänlig. Den är öppen för alla från 16 år och uppåt. Nytt för 2020 är att grenen nu även är en officiell gren enligt UCI (Internationella Cykelförbundet), så deltagarna kommer behöva en tävlingslicens.

– Vi kommer hjälpa till med information kring det, berättar Fredrik vidare.

VM-kvalen arrangeras på fler ställen, världen runt. De fyra bästa i dam- respektive herrklassen kvalificerar sig vidare till världsfinalen. De två vinnarna, från kvalet i Järvsö, får dessutom resan dit och alla omkostnader betalda.

En som varit med både i Järvsö och på finalen var vinnaren i damklassen i Järvsö, Elina Davidsson.
– Sommarens tävling var en riktigt frän upplevelse, det var superkul att det var så många tjejer med och stämningen var härlig då alla stöttade varandra, och publiken var också härlig, säger Elina.
– Finalen i Schweiz var en häftig upplevelse, att få uppleva känslan hur det kan vara att vara proffs! Jag ser verkligen fram emot att vara med nästa sommar igen och ska ta med mig fler kompisar från cykelgymnasiet jag går på, för det var en höjdare, fortsätter Elina.
– För Järvsö betyder det här oerhört mycket. Tack vare VM-kvalet och vår nya Skillspark har Järvsö tagit ännu ett viktigt steg mot att bli en cykeldestination i världsklass. Hela bygden lever upp och andas cykling, det är underbart, avslutar Maria Rosén, marknadschef på Destination Järvsö.

Mer om mästerskapsserien; www.redbullpumptrackworldchampionship.com
Mer om Järvsö; www.jarvso.se