Att flyga med cykeln: Några tips och råd

Funderar du på fly det trista vintervädret som snart kommer för att kunna flyga fram på cykeln genom ljummen luft på någon exotisk plats? Du tänker flyga utomlands och ta med dig cykeln. I så fall är det lite att tänka på för att undvika kostsamma misstag. Det är bäst att vara  påläst och informerad innan du står där framför incheckningen på flygplatsen och INNAN du ens har köpt flygbiljetten.

Läs det finstilta först
Innan du ens har bokat flygbiljetten med det där låga priset så bör du tröska dig igenom flygbolagets cykeltransportpolicy. Vissa flygbolag vill inte ens släpa med din cykel. Andra gör det bara till ett hutlöst pris medan vissa faktiskt är hyfsat generösa mot oss cyklister. Sett till hur golfare behandlas har vi cyklister dock en viss väg att vandra (cykla?).

Regelverket varierar kraftigt mellan olika flygbolag och är minst sagt förvirrande. Några bolag räknar in cykelväskan som en del i ditt vanliga bagage medan andra ser en möjlighet att ta ut en extra avgift som kan variera. Ryanair tar ca 500 kr för enkel väg: SAS tar ca 300 för inrikes, ca 450 kr inom Europa och ca 600 kr för övriga världen. Ta även reda på om det finns några storlekskrav på cykelförpackningen du tänker använda.

Branson fattar
Sir Richard Bransons Virgin Atlantic har dock fattat galoppen och låter dig ta med ”motorlösa” cyklar gratis – kravet är att paketet inte väger över 23 kilo. Ett par andra bolag såsom British Airways, Air New Zeeland, Singapore Airlines och KLM tar med cykeln gratis om den ryms inom den tillåtna bagagevikten.

Här får du dock betala extra om ditt bagages totala vikt överstiger maxgränsen. Var dock noga med att kolla upp hur många väskor som ingår i frivikten. Ibland är det bara en på 23 kilo och då blir det ju tajt med övrigt bagage om cykelväskan väger så mycket. Kan bli till att cykla i badbrallorna bara!

Easy Jet har däremot lite högre viktgräns på 50 kilo men där en väska får väga max 32 kilo. Överstiger ditt bagage denna gräns så börjar straffavgifterna på 280 kronor.

Avgift
Men, tyvärr är det som så att många flygbolag skinnar dig på en särskild cykelavgift oavsett om den ryms inom bolagets bagagegräns. Och som grädde på moset så är de givetvis några tior dyrare om du betalar avgiften på plats vid incheckningen eller efter att du bokat flygbiljetten. Så här är tipset; kolla upp innan vad det kostar och boka och betala om möjligt redan i samband med flygbiljettsköpet.
Kan vara bra att även kolla av med det flygbolag du till slut valt om du behöver bekräfta innan avresa att du verkligen tar med dig cykeln. Flygbolagen vill inte ha några ”no-shows” i cykelutrymmet på sina flygningar samtidigt som du inte vill komma fram till flygplatsen och höra att ”cykelkvoten” redan fyllts.

Ta med det finstilta
Ibland är det som så att incheckningspersonalen inte är riktigt uppdaterade med alla flygbolags olika regelverk gällande cykeltransporten så för att undvika en massa tjafs med en lång kö bakom dig så kan det vara smart att ta med sig de finstilta villkoren till incheckningen. Plus kopia på att du verkligen betalt cykeltransporten.

Res med cykeln
Låt nu inte allt detta avskräcka dig från att flyga med cykeln. Är du bara förberedd och packat cykeln enligt konstens alla regler så är det hur lätt som helst att flyga jorden runt med en cykel i bagaget.

Metallkonstruktion
Är du trött på att betala för cykeln och har den packad i en väska som inte avslöjar att det är en cykel kan du göra som en vän till oss gjorde när han var på tävlingsturné i USA förra årtusendet:
Väl framme vid incheckningen (och trött på att alltid få betala 50 dollar för något som alla golfare fick gratis) fick han den vanliga frågan:
”Vad är det i väskan, är det en cykel?

Vår globetrotter genomgick en inre kris under några tiondelar av en sekund. Rakryggat svara ärligt på frågan och få betala 50 dollar, eller hitta på ett bättre svar? Då kom han på det; och svarade ärligt:
- Det är lite komplicerat att förklara. Men i princip så är det en konstruktion av stål, aluminium och gummi som jag använder i mitt dagliga jobb. Jag kan försöka ge en bättre förklaring men det skulle ta tid för en som inte förstår exakt”.

Svaret kom lika snabbt som överraskande:
- `”OK sir, ställ den på vagnen där borta så tar vi hand om den. Trevlig resa.

Så enkelt kan det vara att spara 50 dollar.