Behöver man cykelskor när man cyklar?

Förvånansvärt ofta ser man folk ute på stan eller på våra vägar kämpa sig framåt på hyfsat dyra cyklar men UTAN skodon avsedda för  ändamålet – antingen så räckte inte pengarna till ett par fotbeklädnader av rätt sort eller så var cykelbutiken usel på att förklara varför man har nytta av ett par cykelskor. 

Vill du spara tid och slippa läsa resten av artikeln för att få svar på frågan i rubriken; Ja, cykelskor behövs.

För dig som är nyfiken och har lite mera tid är det bara att läsa vidare och bli upplyst om vad fördelarna med att använda cykel skor är. Många kanske tror att cykelskor är något som bara är till för rena elitcyklister eller motionister klädda i värsta lycraoutfiten. Inget kan vara mera fel. Ett par cykelskor kan idag i princip se ut som vanliga skor men ge cykelskornas fördelar så även om du bara ska cykla till jobbet är de verkligen något att fundera över.

1 – Ökad effektivitet
Med ett par cykelskor ökar din effektivitet på cykel med så stor grad att du de gånger du tvingas/väljer att cykla utan cykelskor kommer att tänka; det här var sista gången jag cyklar utan cykelskor. Känslan är ungefär som om du skulle plock fram din gamla 286-dator ur garderoben.

Och vad beror denna ökade effektivitet på? Jo, en cykelsko är uppbyggd från grunden för att vara effektiv och den är det främst tack vare en styvare sula och ett hälgrepp som gör att du ökar kraften runt hela pedalvarvet.

Elitcyklister har tagit konceptet ett steg till och har en kloss under sulan som fäster i pedalen likt skidbindningar för ännu bättre effektivitet och för att även kunna dra foten uppåt.

Man sitter fast i pedalerna som man klickar sig fast i, men lugn; med en enkel vridning av hälen utåt kommer du loss.
Svårt att lära sig? Nej, faktiskt inte men skulle du råka ramla på sidan för att du glömde att du sitter fast med skorna i pedalerna så ska du inte känna dig dum. ALLA cyklister har råkat ut för det någon gång.

Väljer du en cykelsko med kloss så gäller det att veta vilket märke du har på pedalerna för det är pedalerna som avgör vilken sorts klossar du behöver till dina skor. Pedalerna har även en fjäder som kan justeras så att det går lättare att både komma i och ur pedalerna. Ett tips är att ställa in fjärderstyrkan på lägsta värdet i början och sedan tajta till det när man blir lite varmare i kläderna. Glädjande nog så passar 99 % av skorna till de flesta pedal/klossystem.

2 – Ökad komfort
Med en sko med mjuk sula kommer du till slut att bli trött i foten och i förlängningen i benen då hela ”systemet”, d.v.s. fot, underben med vad och lår samt gluteus maxi- och minimalus hänger ihop.

Du får även svårt att ha foten i rätt position under din cykelrunda och är det blött ute på mtb-rundan risker du till och med att halka av pedalerna med allt vad det innebär.

Välj dock en sko med rätt hårdhet i sulan. Principen är att ju mer ovan cyklist du är desto ”mjukare” sula – det handlar dock aldrig om sulor mjuka som ett par gamla ”Adidas Gazelle” utan de är fortfarande tillräckligt styva för att ge effektivitet och komfort.

Är du van att cykla 15000 km per år så kan du ge dig på de värsta proffssulorna i superstyv karbon men tänk på att vägens microvibrationer lätt fortplantar sig in i benstommen och musklerna så efter fem timmar kan det göra skillnad i en spurt.

Många av tillverkarna rankar sina sulors hårdhet för att göra dit val lättare.

En del märken erbjuder även formbara skor som först värms för att de ska mjukna och sedan vacuumpackas de med hjälp av en plastpåse runt din fot. Ja, även sulan i skon värms för att ge dig maximal passform och komfort. Gör det någon skillnad på komforten? Ja, faktiskt – vi har själva provat med gott resultat.

3 – Cykla och promenera
En gång i tiden fanns det cykelskor som man bara cyklade i – punkt slut!
Idag är den tiden som tur är för länge sedan förbi. Idag kan du välja mellan skor som både är perfekta att cykla i, både på landsväg och mtb, samt att gå i när du väl är framme vid ditt mål
Du behöver inte strutta runt på hälarna och riskera halka på klossarna under foten.

Men du kan faktiskt t.o.m. köpa sandaler som är gjorda för att cykla i och som har uttag för klossar under sulan och i andra änden av produktlinjen hittar vi mtb-kängor som även funkar för hike-turer till fots i bergen.

Snacka om att utvecklingen gått framåt!