Bygg din egen cykelverkstad hemma!

Älskar du att meka med din cykel? Är du trött på att behöva vänta tills det slutar regna så att du äntligen kan fixa med hojen? Om du bara kan vara ute i trädgården och meka så vet du precis vad jag menar! Då kanske det är dags att göra om garaget till din alldeles egna cykelverkstad!

 

 Det kan vara oerhört praktiskt, spara dig tid och pengar och om du känner för det skulle det till och med kunna bli ditt jobb om det vill sig väl. Med tanke på hur många garage som bara står fulla med en massa skräp som ingen någonsin använder så är det rätt konstigt att det inte är vanligare att cykelentusiaster har sin egna cykelverkstad, eller åtminstone ett litet hörn tillägnat cykelfix.

Men vad behöver en bra hemmaverkstad innehålla och hur ska du gå till väga egentligen? Det ska vi reda ut tillsammans i fyra enkla steg. Det viktigaste är att tänka på funktion och att det ska vara praktiskt och gärna lättstädat.

 

Golv

Vi börjar med golvet, för det är ju på det allt annat vilar också, bokstavligt talat. Här är ett putsat betonggolv det allra bästa alternativet. Det är kostnadseffektivt och tål höga temperaturer. Du kan också blanda i en mörkare färg så att oljespill inte fläckar ner det så mycket. Det bästa med betong är att det är lätt att sopa av eftersom det är så slätt, och om du tappar en liten skruv så kommer den inte att försvinna mellan golvplankorna.

Tips: Använd till exempel Trestjärnor som är snabbtorkande. Många grejer folk använder ovanpå betong är rätt skadliga att andas in när man applicerar dem och månaderna efter.

 Vask

Det finns ingen anledning att köpa någon dyr, flådig vask utan en gammal begagnad fungerar lika bra när du ändå bara ska skölja av oljiga händer. En bonus med att använda en gammal vask är att du inte behöver oroa dig för att smutsa ner den.

 Belysning

Du kommer så klart behöva spendera lite grann på lampor så att du både kan se vad du gör när du mekar och så att det ser snyggt ut i lokalen.

LED-lysrör ger bra ljus och är väldigt kostnadseffektiva och har lång hållbarhet. Satsa på att sätta upp lamporna i princip innan du gör någonting annat så att du kan jobba på ditt nya projekt på kvällarna också. Det finns inget värre än att behöva avbryta enbart för att man inte ser vad man håller på med.

 Gardiner

Det kan vara skönt att ha någonting som man kan dra för fönstren när solen lyser in så det inte blir för varmt och dessutom ser det lite mer ombonat också om man har någon sorts gardiner. Satsa på någon billig lösning så att det inte gör så mycket om de får olja eller fett på sig. Vanliga gardinstänger behöver du eventuellt inte sätta upp heller, lite lina mellan några rör kan också funka!