Chris Froome favorit inför Vuelta a España

Startskottet för Vuelta a España ljuder på lördag den 19 augusti och pågår fram till den 10:e september. Namnet betyder kort och gott Spanien Runt, och är ett av de tre stora cykelloppen i The Grand Tour tillsammans med Tour de France och Giro d’Italia.

Vuelta a España avgörs i 21 etapper och inleds med tre dagar i Frankrike innan tillställningen rullar neröver och stannar till i Andorra för den tredje och fjärde etappen. Därefter är det Spanien som gäller och målgången är traditionsenligt i Madrid.

Tävlingen hade premiär 1935 och har avgjorts årligen förutom ett fåtal gånger då tävlingen pausats, som under andra världskriget och det spanska inbördeskriget. Sen 1955 har tävlingen avgjorts varje år.

Precis som i Tour de France och Giro d’Italia så har cyklisten som är i totalledning en ledartröja. Men till skillnad från Touren och Girots gula samt rosa tröja så är ledartröjan röd i Vuelta a España. Det finns även en blåvitprickig tröja för cyklisten som har gjort bäst ifrån sig i bergsetapper.
Den gröna tröjan går till den cyklist som fått mest poäng i spurttävlingar, och den vita tröjan är en kombinationströja som går till cyklisten med det sammanlagt bästa resultaten av de ovanstående tävlingarna.

Hårt men tufft lopp

Chris Froome, som kör för Team Sky, är den absoluta favoriten hos spelbolagen då han ligger runt 1.80 i odds på att vinna tävlingen. Det snackas om att Froome kan bli den tredje personen att vinna både Tour de France och Vuelta a España samma år. Hittills har Froome kommit på andraplats i Vueltan tre gånger, varav en var så sent som 2016.

- Det känns som att jag har saker kvar att uträtta i Vuelta a España. Jag har kommit tvåa tre gånger nu, men jag har en bra känsla om det här årets Vuelta, säger Froome till Team Sky’s hemsida.

- Det är ett lopp som jag älskar att köra, men det är hårt. Det är mycket mer bergskörning än Tour de France och förhållandena är tuffa. När det är i mitten på augusti så kan temperaturerna vara över 40, det är helt brutalt, säger Froome.

En annan cyklist som också är uppe och bär ett visst favoritskap hos spelbolagen är italienaren Vincenzo Nibali som ligger på 4.50 i odds att vinna. Han vann Vueltan 2010.

- Jag har alltid gillat Vueltan. Jag har vunnit här och etapperna i Spanien passar mig, säger han.
Nibali säger att det är många intressanta åkare med chans på vinsten i årets tävling.
- De är alla bra åkare och det blir en spännande tävling. Några kommer från Touren och några har kört Girot tillsammans med mig, men alla kan sikta på pallplats eller slutsegern. Jag tror inte det finns en klar favorit.

Om du skulle vara sugen att lägga ett spel på årets Vuelta a España så finns det bonusar hos spelbolagen att hämta via http://www.betexpert.se

Spanjoren Alberto Contador är också med och tävlar i Spanien i år. Han har tidigare vunnit Vueltan tre gånger, 2008, 2012 och 2014. Spelbolagen ger honom 6.00 i odds att åter vinna tävlingen.