Cykeln – en motionsform med oändliga möjligheter

Cykeln. Den kom på 1800-talet för att stanna, och sedan dess har utvecklingen gått fort framåt. Det är inte längre bara ett fordon. I stället har vi fått cykelsport, cykelpendling och träningscykling. Man kan betta på cykling på Bet365, och man kan hitta härliga rutter och utmana andra på cykelforum. När cykeln flyttade in på gymmet uppstod nya underhållningsmöjligheter.

Om du vill få snygga ben och en vältränad rumpa så är det få motionsformer som slår cykling. Ja, och så stärker du din core-styrka, men även flåset och hela kroppen egentligen. Men det stannar inte där, utan det finns forskningsrön som tyder på att 30 minuters cykling förbättrar minne och koncentration. Det är onekligen något som alltfler upptäckt, då vi numera kan uppleva cyklister susa förbi oss i klungor då vi försöker ta oss till jobbet. Särskilt de där lycraklädda männen som uppenbart har ett tydligt mål med att inte bara ta sig till jobbet utan också – som de motionselitister de är – se till att maxa den fysiska utmaningen och därmed också tenderar att göra sig impopulära bland – i princip – alla andra trafikanter, särskilt de gående.

Karl Drais hobbyhäst

Sannolikt var detta inte något som betungade Karl Drais som uppfann föregångaren till cykeln redan 1817. Tanken var ett transportmedel drivet av muskelkraft. Drais cykel var dock ett tvåhjuligt fordon som saknade pedaler, kedja och kallades för hobbyhästen. Den moderna cykelns uppfinnare uppfanns istället av John Kemp Starley 1885, vilket blev en braksuccé då det redan 1886 fanns nästan femtusen velocipeder (som cykeln kallades då) och bara i Stockholm ytterligare ett år senare fanns där 10 000. Cykeln var hos mänskligheten för att stanna, möjligtvis med undantag för plastcykeln som introducerades på 80-talet.

 Lycramannen och gymmet

 Idag är cykeln extremt populär, inte minst för att den är miljövänlig, men också för att du kan träna på väg till och från jobbet vilket ju tilltalar de flesta som vill optimera sin tillvaro i livet, och kanske då särskilt lycraklädda män. Det finns också flertalet sidor på nätet där du kan snappa upp flertalet träningsvarianter för cykling. 

Men för er som inte vill störa medtrafikanter på väg till jobbet så går det alldeles utmärkt att träna cykling på gym. Det finns idag inte ett gym utan yklar. Ett fenomen som kan tyckas lite märkligt vid en första anblick, då tjusningen med cykling har varit att du motionerar samtidigt som du tar dig fram i terrängen och får några naturupplevelser till livs samt känner vinden smeka ditt ansikte. Varför i all världen ska man då cykla på ett gym, där du definitivt inte tar dig någonstans?

 

 Från rehab cykel till cyklist online

Men med tanke på att de gamla rehab-cyklarna från 1970- och 80-talen är ett minne blott, så hamnar du som cyklist på gym i en modern värld där du med hjälp av cykelns datorskärm kan utläsa hur långt du cyklat, i vilket tempo och hur det står till med pulsen. Det kan dessutom finnas streamingmöjligheter i syfte att se på tv samtidigt som du i gymmets behagliga temperatur ser till att din rumpa blir extra vältränad och ingen stör sig på dig. Det började med att du kunde lyssna på radio eller valfri musik sedan blev det rörliga bilder med din favorit tv-serie eller en direktsänd fotbollsmatch. Att cykla handlar därmed även om att bli underhållen, som hemma i tv-soffan eller framför datorn. En helt annan vinkel som faktiskt står i kontrast till de lycrakläddas kombo med motion, ta sig till jobbet och samtidigt susa fram genom landskapet. Ja, du kan ju redan idag välja att följa hur du susar fram i ett valfritt landskap på skärmen, kanske till och med i kamp med någon cyklist online.

Möjlighet för de som älskar soffan och datorn 

Istället kan tekniken ta de som älskar datorn och soffan mer än naturen och tidsvinster till att få fantastiska rumpor, tack vare streaming. Kanske står även mer interaktiva nöjen för dörren såsom spel. En av de mer aktiva aktörerna på utvecklingsområdet avseende spel – MRG Group – som driver sajten www.vinnarum.com, har framgångsrikt skapat plattformar där interaktiv spelutveckling och efterfrågan från besökarna möts och säkerligen kan bli ett bra svenskt innovativt exempel på där nätcasino först tagit sig in i de svenska hemmen via datorn och mobilen, för att snart även ta sig in på gymmen, via cykeln eller varför inte löpbandet. På något sätt känns det som en utveckling som inte bara är omöjlig att stoppa, utan den står för dörren som nästa grej.

 Nästa nivå

 Cykeln är ett fenomen som direkt blev en succé och dessutom överlevt tidens tand. Det tycks aldrig bli omodernt att cykla, om det så är inne på ett gym eller i friska naturen. Därmed är det en full rimlig framtidsspaning att någon aktör kommer att introducera interaktiva speltjänster som kan genomföras under ett intensivt cykelpass. Frågan är bara när cyklingen blir virtuell helt och hållet och hur det – i så fall – kommer att se ut?