Cykelråd i pandemitider

Världen befinner sig i en osäker period tack vare coronavirusets framfart över jorden. Med uppmaningar om social distansering och karantän kan det vara svårt att veta exakt hur man bör agera, och det gäller även när det kommer till motionen. I takt med att våren smyger sig på så beger sig allt fler av Sveriges cyklister ut på vägarna, men det kan vara värt att tänka till en gång extra innan man tar på sig hjälmen och samlar ett gäng. Fortsätt för all del att cykla – men undvik att göra det i större grupper.

Fortsätt att cykla – men inte helt som vanligt

En del av er har säkerligen redan börjat tröttna på att sitta inomhus. Det finns en gräns för hur ofta man kan kolla sina sociala medier, hur många gånger man kan logga in på spelsajter som www.hajper.com och hur många timmar man orkar titta på sin favoritserie. Att distansera sig socialt och hålla sig undan omvärlden kan bli rätt tråkigt, och inte känns det bättre när vårsolen börjat tittat fram allt oftare. Så länge som du är frisk och symptomfri så finns det dock ingenting som stoppar dig från att ge dig ut med cykeln.

 Svenska Cykelförbundet har stängt all tävlingsverksamhetför våren och sammankomster på mer än 50 personer förbjudits av regeringen. Du kan dock fortfarande ge dig ut på egen hand för att motionscykla. Folkhälsomyndigheten uppmanar till fysisk aktivitet för välmåendets skull, och rekommenderar att det görs utomhus. Det är mindre smittspridningsrisk ute vilket gör cykling till ett perfekt träningsmedel just nu.

Tänk på det här när du beger dig ut

Det är viktigt att vara lite extra noggrann med att inte utsätta varken sig själv eller andra för någon risk när man beger sig ut för att cykla. Först och främst, har du några som helst sjukdomssymptom så är det bäst att stanna hemma. I dessa tider är det bättre att vara lite extra försiktig än att ta några chansningar.

 Att bege sig ut och cykla på egen hand är självfallet det säkraste alternativet ur smittskyddssynpunkt. Är ni trots allt flera som beger er ut tillsammans så kan det vara bra att försöka hålla nere antalet så mycket som möjligt – att flåsandes cykla i klunga är exempelvis ingen god idé. Vidare rekommenderar Folkhälsomyndighetentill att inte dela vattenflaskor och dylikt där saliv kan överföras.

Avslutningsvis så är handhygienen ständigt viktig att värna om i dessa tider. Tvätta dig noga med tvål och handsprit när du har varit ute. För den som känner viss ängslan över att gå utanför dörren så kan man överväga att motionera i hemmet på en träningscykel eller liknande istället.

Det finns alltså ingenting praktiskt som hindrar dig från att cykla i dessa tider, men det är trots allt viktigt att vara försiktig både för sin egen och andras säkerhet.