Cykelvasan för pappans stroke

När Kenneth Wilson, från Västra Götalands, pappa drabbades av en hjärnblödning startade han StrokeRide, ett cykellag, för att samla in pengar till strokeforskningen. Nu cyklar de Sveriges största cykellopp på mountainbike, Cykelvasan, för att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden och strokeforskningen.

- 2012 fick min pappa, Leif, en hjärnblödning. Efter det följde någon månad som var en orolig och jobbig tid för honom även om han hela tiden hade gott mod om att bli bra igen. Idag är Leif pensionär och har sedan stroken genomfört några motionslopp på sin mountainbike. Leif är även med i olika insamlingsaktiviteter vi gör och är dessutom en stor resurs vid bygget av Grästorps Mountainbikespår.

Fram till idag har StrokeRide samlat ihop över 200 000 kronor till forskningen. Insamlingen görs framförallt genom cyklingen som är ett stort intresse, därav namnet StrokeRide. Genom att sälja reklamplats åt företag på cykelkläderna kan de skänka 200 kronor per såld cykeltröja eller cykelbyxa till Hjärt-Lungfondens strokeinsamling.

- Kenneth och StrokeRides fina initiativ att samla in pengar till Hjärt-Lungfonden i samband med deras cyklande hjälper forskningen att ge människor mer tid att leva. Strokeforskningen är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi behöver bli fler som ger till forskningen. Att starta en egen insamling är något vi vill uppmuntra, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Länkar:
StrokeRides insamling http://egeninsamling.hjart-lungfonden.se/fundraisers/strokeride/
Mer om StrokeRide på Hjärt-Lungfondens hemsida https://www.hjart-lungfonden.se/Engagera-dig/egen-insamling/StrokeRide-cyklar-till-forman-for-strokeforskningen/

Cykelvasan:
Cykelvasan är hela det traditionella Vasaloppet, fast på cykel. Starten går i Sälen och du passerar alla kända Vasaloppskontroller innan målgången i Mora. Loppet är en riktig utmaning som körs på 87,1 km skogsväg/grus och 6,9 km asfalt. Cykelvasan är det största cykelloppet på mountainbike i Sverige, kört sedan 2009, med Vasaloppet som arrangör. Flera olika lopp och sträckor ingår i det som i vardagligt tal kallas Cykelvasan. Huvudloppet Cykelvasan 90 lockar varje år 13 000 anmälda deltagare. Sedan starten 2009 har tiotusentals cyklister kämpat sig från Sälen till Mora.

Mer från Hjärt-Lungfonden:
- Gilla oss på Facebook
- Följ oss på Twitter
- Följ oss på Instagram
- Swisha valfri summa till nummer 90 91 92 7

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

 • Fakta om stroke 2019 (Källa: Hjärt-Lungfonden)
  Stroke är: Ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
  Drabbade och döda: I Sverige drabbades cirka 26 000 personer av stroke under 2017, och cirka 6 500 personer dog. Omkring 100 000 svenskar lever med sviterna av stroke, cirka 20 000 klarar sig inte själva.
  Hjärt-Lungfondens mål: Att halvera antalet personer som avlider eller får svåra funktionsnedsättningar på grund av stroke.
  Forskningsframgångar: Forskningen har på senare år bland annat resulterat i behandlingsmetoder som trombolys och trombektomi, vetenskapligt beprövad rehabilitering samt möjligheten att studera hjärnvävnaden med datortomografi.
  Forskningens utmaningar: Till exempel att förstå varför stroke ökar bland yngre, bli bättre på att förebygga stroke samt utveckla mer effektiva behandlingsmetoder.
 • Länk till vårt pressrum om stroke https://www.hjart-lungfonden.se/HLF/pressrum/#/pressreleases/ny-sifoundersoekning-endast-var-fjaerde-svensk-kan-tecknen-paa-stroke-2873085Fakta: Upptäck stroke med AKUT-testet (Källa: Hjärt-Lungfonden)
 • Vid en stroke räknas varje sekund – den som får rätt hjälp i tid har betydligt större chans till överlevnad och snabbare rehabilitering. Lär dig att identifiera en stroke genom AKUT-testet:Ansikte: Be personen le. Vid stroke hänger ena mungipan inte alltid med.
  Kropp: Be personen hålla båda armarna rakt fram. Vid stroke faller ofta ena armen ner.
  Uttal: Be personen säga en enkel mening. Sluddrigt uttal eller svårighet att hitta ord är ett tecken på stroke.
  Tid: Om något av testen indikerar en stroke – ring 112 omgående.

  Mer från Hjärt-Lungfonden:- Ge en gåva till forskningen
  - Gilla oss på Facebook
  - Följ oss på Twitter
  - Följ oss påInstagram
  - Swisha valfri summa till nummer 90 91 92 7

  Om Hjärt-Lungfondens arbete:www.hjart-lungfonden.se
  Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och idag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller Swisha valfri gåva till 90 91 927.www.hjart-lungfonden.se