Cykelveckan rivstartar – så bevakar du dina lokala åkare

Världsmästaren Susanne Ljungskog och miljöminister Karolina Skog är två av totalt 15 000 cyklister på startlinjen när Vätternrundans cykelvecka drar igång i helgen. Så här kan du hålla koll på cyklisterna i loppen.

 

I helgen drar Cykelveckan igång, med bland annat Tjejvättern, Halvvättern och nykomlingen Vätternrundan 100 km.

 

Världsmästaren Susanne Ljungskog och miljöminister Karolina Skog är två av totalt 15 000 cyklister på startlinjen när Vätternrundans cykelvecka drar igång i helgen. Så här kan du hålla koll på cyklisterna i loppen.

Till helgen väntas nästan 15 000 cyklister till Motala när Cykelveckan startar på allvar med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och det helt nya loppet Vätternrundan 100 km. Cykelveckan invigs officiellt på fredagen och inleds då med MTB-Vättern, mountainbike-loppet över två distanser, 50 och 25 kilometer.

På lördagen den 9 juni går starten för den 28:e Tjejvättern. Söndagen den 10 juni är det dags för Halvvättern som körs för tolfte gången. På söndagen blir det också premiär för Vätternrundan 100 km, det första av Vätternrundans lopp där elcyklar är tillåtna. Miljöminister Karolina Skog är en av deltagarna i premiärloppet, men cyklar på en vanlig cykel.

- Vätternrundan vill minska tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson. Då måste också vi arrangörer tänka nytt och göra det vi kan för att fler ska cykla. Och ett sätt är förstås att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den här fantastiska upplevelsen.

En del i arbetet att få fler att cykla är också integrationsprojektet ”Cykla tillsammans” som Vätternrundan, Motala kommuns ungdomsverksamhet Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU har drivit under våren. Det har resulterat i att ett tiotal nyanlända ungdomar tillsammans cyklar Halvvättern och deras lopp kommer också att live-sändas.

Efter den första helgen fortsätter Cykelveckan måndagen den 11 juni med Skoj med Hoj för barnen och det populära loppet Minivättern.

Live-sändning från banan
Under MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km kommer utvalda cyklister att köra med kameror som live-sänder direkt från banan. Live-sändningen kan följas av alla på sajten www.cykla.se och på Vätternrundans webbplats www.vatternrundan.se.

 

Vill du följa en cyklist under loppet?
Under loppet kan man följa cyklisterna via webbplatsen och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.

Det går också att följa en särskild cyklist genom att få sms med alla mellantider och sluttider. Skriv in koden för loppet (Tjejvättern = TJV, Halvvättern = HV, Vätternrundan 100 km = V100, Vätternrundan 300 km = V) följt av mellanslag och startnumret på den cyklist du vill följa. Skicka meddelandet till 72 456. Sms-tjänsten kostar 30 kronor.

Via appen RaceOne kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?
Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:
http://vatternrundan.se/resultat/

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.