Cyklingtävlingarnas tipsters

Att betta på cyklingtävlingar håller på att bli väldigt populära och det har på senare år växt fram en hel industri runt satsningar på olika cykelevent. Tipsters kallas personer som tipsar bettare om vilka odds som är bäst att satsa på för att göra största möjliga vinst. Här tittar vi lite närmare på vad dem gör och varför.

Tipsters tillhör alla olika yrkesgrupper, åldrar och nationaliteter. Det enda dem har gemensamt är ett stort intresse av cykling och framförallt olika lopp då de kan sätta sina kunskaper på prov. Alla duktiga bettare har i regel mycket kunskap om atleter och lag som är verksamma inom den sport de intresserar sig för. Det ger dem en fördel när det kommer till att förutse och räkna vilka odds som slår vadhållningsagentens och därmed ge bra vinster. En del tipsters så pass bra på att förutspå och läsa cykellopp så till och med proffsen frågar dem om råd.

En tipster kan ha runt femtio till sjuttio prenumeranter på tips och priserna kan variera kraftigt. Ett genomsnittligt pris är cirka 800 kronor per månad. Det kan låta mycket, men genom att få råd från en professionell tipster kan prenumeranterna tjäna mycket mer än så varje månad. Varje tipster har en maxgräns för hur många prenumeranter de kan ha samtidigt. Bra odds från ett av alla nya casinon utan licens och vadhållningsagenter försvinner fort och de försvinner ännu fortare om många bettar på dem. En del tipsters fokuserar enbart på en del tävlingar som till exempel Grand Tour eller Tour de France, medan andra sträcker sig över flera olika cykellopp.

Vissa tipsters bygger upp utförliga databaser och mjukvara som kan förutspå vem som kommer att vinna loppet. Nederländska mjukvaruprogrammeraren Arjan Zoer är närmast en legendarisk tipsters i sina kretsar. På sin fritid har han byggt en djupgående, förutspående databas som genom att använda statistik tar form, parcours och hur loppet kommer att spelas ut för att få fram den mest sannolika vinnaren.

Det finns få experter på cykling
Cykling är en mycket mindre bettingmarknad jämfört med andra sporter. I Storbritannien, som är det land där betting är mest populärt, under 2016-2017 uppgick bettingmarknaden för cykling till 2 miljarder pund. Det kan jämföras med fotbollsbetting som hade en omsättning på 7,5 miljarder pund och hästkapplöpning på 5,8 miljarder pund.

En del tipsters har blivit blockerade från att betta hos vissa oddsbolag, för de är helt enkelt för framgångsrika och vinner nästan alltid över huset. Inom stora sporter finns det ofta mycket duktiga in-house experter hos oddsbolagen som sätter mycket korrekta odds. Det finns inte lika många experter på cykling och därför kan tipsters med mycket kunskap vinna oftare mot huset. Vissa oddsbolag blockar spelarna helt från att betta, medan andra sätter en begränsning på hur många bets de får göra.