Dags för cykelcross-SM för MAIFracing

Knappt har julen städats ut förrän tävlingsåret börjar för cyklisterna som i helgen kör sin första mästerskapstävling för året. Den 12-13 januari så körs SM i cykelcross, CX, i Varberg, tävlingen avgörs på en bana runt Varbergs Fästning med start och mål i Socitetsparken mitt i staden.

Maifracing har två tjejer anmälda i damseniorklassen, Ellen Gustafsson och Amanda Mikaelsdotter, båda tjejerna satsar främst på landsvägscykling men tävlar också i cykelcross som körs med en cykel som ser ut som en racercykel med bockstyre och förhållandevis smala däck. Tävlingarna körs på asfalt, grus, gräs, lera och brukar ha olika hinder i form av utlagda hinder, backar eller trappor där man får springa med cykeln.
- Vi kör mest för att det är en rolig tävlingsform och att det är bra träning, berättar båda tjejerna.
Dock är förhoppningarna inte så högt ställda hos Amanda och Ellen, båda två är 17 år och förstaårsjuniorer, men eftersom cykelcross saknar juniorklass för damerna så får de tävla mot dameliten.

- Jag tycker det är väldigt tråkigt att det inte finns en juniorklass för oss tjejer, killarna har det och har haft det väldigt länge. Jag tror att en juniorklass för tjejer skulle öka intresset mer bland tjejer inom cykelcross, som det nu är så är det väldigt stort steg att vara förstaårsjunior och tävla mot dameliten, säger Ellen. Något som Amanda håller med om och tillägger:
- Jag har inte satt upp några mål mer än att köra SM och ha kul, och skaffa mig erfarenhet, att jag ska ha en chans köra jämnt med dameliten som förstaårsjunior, det finns inte.
- Men vi ser fram emot Varberg och SM och är rejält taggade, säger båda två.

Favoriter i damsenior är Ida Erngren, Uppsala CK, som under hösten vunnit SWE Cup i cykelcross samt regerande mästaren Åsa Erlandsson tävlande för hemmaklubben Varbergs Mountain Bike Club.

Ytterligare en cyklist från Motala AIF CK är anmäld till CX-SM i Varberg, och det är Viktor Åkerberg som tävlar i ungdomsklassen Pojkar 10-12 år.