Därför ska amatörcyklister anmäla sig till Paris-Roubaix

Paris-Roubaix är en cykeltävling för herrar som har ägt rum i norra Frankrike ända sedan år 1896. Loppet startar i Paris norra delar och slutar i Roubaix vid belgiska gränsen. Det klassiska loppet finns med på många amatörcyklisters bucket list, mycket på grund av den anrika bakgrunden. Paris-Roubaix tillhör de så kallade cobbled classics, som består av totalt fyra europeiska cykellopp i mars och april. Namnet cobbled classics syftar på de många kullerstenspartierna i respektive lopp. Framförallt Paris-Roubaix är känt för den stora mängden kullerstenspartier – hela 20 olika delar av loppet utgörs av kullersten. Terrängen i Paris-Roubaix är svår. Det regnar ofta, en rejäl och hård motvind är att räkna med och du cyklar nästan hela tiden i en lätt uppförsbacke. Loppet är så pass stort och populärt, och den tuffa terrängen lika så, att det till och med tillverkas speciella ramar, hjul och däck för att underlätta cyklingen under just det här loppet så mycket som möjligt.

 För cykelfantasten finns det många anledningar att anmäla sig till Paris-Roubaix. Först och främst är det de redan nämnda kullerstenspartierna som lockar med sin utmanande form. Kullerstenarna i cykelloppet Paris-Roubaix är klassiker inom cykelvärlden, och att kunna bocka av denna unika cykelupplevelse från önskelopplistan är förstås en härlig känsla. Räkna med imponerade hejarop från cykelkompisarna nästa gång ni ses.

 Det finns också ett underhållningsvärde i att ha genomfört loppet. För den som gillar att se på cykling på tv adderar det extra spänning att själv ha upplevt det aktuella loppet på nära håll, vilket är ytterligare en anledning till varför du som amatör bör anmäla dig till Paris-Roubaix. Då kan du imponeras av proffsens höga hastigheter och snabba kurvor, samtidigt som du vet precis hur tuffa de olika segmenten av loppet är. 

Loppet är inte heller lika smärtsamt som du kanske tror. Det är lätt att bli uppskrämd av andra som har deltagit i loppet tidigare år, men tänk på att det kan vara extra kul att skryta om hur svårt något, som man redan själv har klarat av, är. Det får övriga att imponeras extra mycket av bedriften. Även om Paris-Roubaix faktiskt på riktigt är ett ordentligt tufft lopp. Man betar inte av 170 kilometer, varav drygt 50 km på kullersten, utan ansträngning. Efteråt kommer du att känna dig mör i kroppen, men känslan av att ha klarat av det lyser alltid starkare. Dessutom finns det många smarta knep inför loppförberedelserna att tillgå. Till exempel kan du kolla upp svårighetsgraderna på de olika partierna i god tid innan loppet äger rum. På så sätt kan du spara dina krafter i vissa partier och maximera energiförbrukningen i andra partier. Det kanske viktigaste tipset för att klara av loppet på ett bra sätt är att aldrig stanna i de stenlagda partierna.

 En sista tanke som kan locka cyklister på amatörnivå att anmäla sig till loppet är det låga antalet deltagare. Många lopp i Europa är så överfyllda av cyklister att kullerstenspartierna går i snigelfart. Paris-Roubaix håller oftast ett bra tempo rakt igenom, mycket tack vare det begränsade deltagarantalet. Många håller sig borta på grund av den tuffa terrängen, vilket gör det ännu roligare för de amatörer som faktiskt är modiga nog att anmäla sig och lyckas ta sig igenom loppet.

 Förutom att det är en utmanande, klassisk och rolig upplevelse finns det mycket värde i att lära sig mer om cykelloppet Paris-Roubaix. Då kan du kanske ha större chans att tjäna en slant genom att satsa pengar på din favoritcyklist genom betting online med 888sport. Deras favorit är ingen mindre än den slovakiske tävlingscyklisten Peter Sagan – men om du har några andra idéer vet du var du ska gå för att satsa.