De bästa ställena att utforska på cykel i Italien

Oavsett om man är en ambitiös cyklist som helst skapar sin egen cykelrutt eller om du bara vill ha en aktiv semester, så är Italien ett utmärkt ställe att spendera sin cykelsemester på. Man kan antingen ta med sin egen cykel dit, eller hyra cykel antingen på hotell eller hos cykelspecialister. Det spelar inte så stor roll vilket område i Italien man väljer, för man är nästan garanterad en häftig upplevelse vad man än väljer.

Umbrien ligger nästan mitt i Italien. Det kallas ofta för ”Italiens gröna hjärta”, och naturen är frodig och bjuder på många backar. Här växer tryffel och annan fantastisk svamp, och självklart även många riktigt bra restauranger. Här kan man hitta både lättare rutter som passar både stora och små, och lite svårare rutter för de som cyklat en hel del tidigare. Toscana i nordvästra Italien är ett populärt område, och bjuder på ett väldigt varierat landskap. De lättaste cykelrutterna är runt kusterna där det är någorlunda platt, och det är skönt med en svalkande havsbris de riktigt varma dagarna. Om man vill ha en mer utmanande rutt tar man sig inåt landet i Toscana och upp på de gröna kullarna. En cykelsemester ska ju inte bara innehålla cykling, utan även andra upplevelser. Här kan man hitta fantastiska viner, ett riktigt bra kök, konst, historiska byggnader och fina sandstränder.

Bo i Italien med cykeln

Om man vill hålla sig i ett område på sin aktiva semester i Italien kan det ofta vara en bra idé att hyra en lägenhet eller ett semesterhus på Interhome. Det är lättare om man har med sig en egen cykel, särskilt om man behöver serva eller meka med den. Dessutom ger det lite mer frihet, särskilt om man reser med hela familjen. Det kan många gånger vara både finare och billigare boenden när man hyr en lägenhet eller ett semesterhus direkt, särskilt i populära områden.

 

Ett annat av de mest populära resmålen för cykelsemestrar i Italien är runt Gardasjön. Där finns romerska ruiner, fina badorter och en enormt vacker natur. Det är kala berg i norr och gröna kullar i söder, så man får en riktigt varierande upplevelse. Här passar det väldigt bra att man reser på sin cykel från ett boende till nästa, med avstickare inåt landet. Om man är intresserad av nattlivet hittar man nattklubbar och fester runt Gardasjön, och här finns även Italiens största nöjespark, Gardaland. Det brukar vara en bra idé att utgå med Gardasjön som bas, och genomföra utflykter därifrån.

En av fördelarna med cykelsemestrar är att man bränner så många kalorier på vägen att man kan äta och dricka så mycket man vill. Om man gillar fina restauranger och röda viner är det en bra idé att cykla runt de böljande kullarna i Langhe-området i Piemonte i nordvästra Italien. Liksom Bourgogne har det här området en kulinarisk tradition som matchar sitt vin. Så ta gärna en långsam rundtur i området med cykel. Det finns till och med en organiserad guidad tur här, Headwater’s Gastronomic Barolo Cycling. Rutten är ganska lätt och erbjuder åtta dagars dagdrömmar från historiska städer, feodala slott och härliga möjligheter till vinprovning.

De flesta är bekanta med Giro d’Italia – professionella cyklisters näst mest prestigefyllda tävling efter Tour de France. Årets tävling började med en brutal stigning upp för sluttningarna av vulkanen Etna. Under de efterföljande veckorna fick tittarna se några av de vackraste italienska landskapen – Amalfikusten, de dramatiska Dolomiterna, Gardasjön och Iseosjön, samt den vackra Aostadalen. Det kan vara smart att kolla in de olika etapperna och välja ett område som man tycker verkar vackert och intressant. Om man till exempel inte har något emot att cykla i uppförsbacke, så är Alta Badias berg helt perfekta. Det är ett härligt område i bergskedjan Dolomiterna, i närheten av orten Corvara.

För de som har gott om tid är Via Francigena en härlig väg. Det är en gammal pilgrimsväg som slutar i Rom, och även den längsta sammanhängande cykelvägen i Italien med hela 998 kilometer. De sista 300 kilometerna är de bästa och har de mest pittoreska landskapet – Toscana. Man får också tillfredsställelsen att rulla in i Rom. Det kanske inte låter så mycket med 50 kilometers cykling som en dagsetapp, men det går långsamt på de krokiga landsvägarna. Det dyker upp vackra områden längs vägen där man måste stanna och njuta eller fotografera, eller en liten taverna där man måste prova en härlig skål hemgjord pasta.

Etapp sju och åtta av årets Giro d’Italia gick längs Amalfikusten och kustvägarna söder om Neapel. Det finns en guidad cykeltur, Exodus åttadagars Cilento & Amalfi Coast Tour, som täcker ungefär samma väg. Cilento är en riktig dold pärla, och i stort sett orörd av utvecklingen och turismen. Förvänta dig glömda fiskebyar, gamla romerska ruiner och en spektakulär havsutsikt. En annan fin cykelväg är Via Claudia, en gammal romersk handelsrutt och numera modern cykelled mellan södra Tyskland och norra Italien. Den korsar Alperna i en hanterbar höjd, på 1500 meter.