Det är dags för de ”smarta” cyklisterna att ta vid hävdar Velo.

Guldet i Rio som Jenny Rissveds tog efter ett taktiskt fulländat genomfört lopp i augusti 2016 har knappt hunnit svalna när nya stjärnskottet Hanna Nilsson smäller till med två topplaceringar i Världscupen. Vad är det som händer undrar säkert många. Är det ett trendbrott bland våra damcyklisterna vi ser?

Velo.se som följt Hanna under många år ger sin analys:

Förra året var Hanna borta större delen av säsongen p.g.a en retsam knäskada som inte ville ge med sig men är nu tillbaka ännnu starkare, både mentalt och fysiskt. Hanna är en hängiven cyklist som tränat och tävlat målmedvetet under många år i skuggan av de äldre damcyklisterna i landslaget sedan de framgångsrika åren som junior och U23 cyklist. Hon har gått den hårda skolan där hon fostras i tuffa träningsmiljöer i is och snö i bland annat Dalarna.
Hanna förstod tidigt att man måste tävla mycket som cyklist för att bli bra och att det är i Belgien/Holland man får den erfarenheten när det inte finns tillräckligt med cykeltävlingar i Sverige. En av våra tidigare landslagscoacher,  Madeleine Lindberg Wall,i såg tidigt Hannas fallenhet som cyklist och gav henne möjligheten att få många internationella tävlingar i blågult som junior- och U23 åkare. Hanna har verkligen kämpat och slitigt hårt i mindre team under många år och stöttning hemifrån från familjen har varit oerhört betydelsefull.
Att hon i landslaget hamnat i hjälpryttarrollen har kanske inte varit svårt att förstå då Emma Johansson varit toppåkare under hela perioden. Med facit i hand nu, borde väl tidigare landslagscoach sett Hannas egenskaper lite bättre. Hanna tillhör också de cyklister som kör smart och har ett bra taktiskt öga för cykeltävllingar.
Velo ser fram emot att följa framgångarna på tävlingsbanan och hoppas att våra världsåkare sporrar yngre tjejer att träna hårt.
Lycka till allihopa!