Det säljs för små ramar

Nagelfar man några ”Köp & Sälj”-sidor för cyklar och tittar på hur högt sadlarna är hissade i förhållande till styre och och det övre ramröret så inser man att det säljs för små cyklar till allt för många cyklister. Tittar man sedan i de flesta cykeltillverkares ”kataloger”, eller kanske rättare skrivet; på hemsidorna, noterar man samma trend.

Jag, som mäter ca 187 cm och som när det begav sig, trakterade en 58 cm hög ram; mätt centrum vevparti till centrum överrör, med ett överrör på samma längd, eller på någon ram jag använde; 57 cm, c-c, får för att hitta något med liknande mått kolla på tillverkarnas största ramar; de som går under storleksbeteckningen XL; eller XXL.

Vad ska de som mäter 192 cm eller mer välja för storlek?

Men, sett ur cykeltillverkarnas synvinkel är det här mumma; varför tvingas göra ramar med en centimeters storleksskillnad när man kan klara av populationens storleksbehov med fyr-fem storlekar? Förr i tiden var det till och med många som måttbeställde sina ramar;
Sadelrör som mätte 57,6 cm – överrör som mätte 56,8 mm, osv…

Kanske överkurs för oss dödliga men varför inte om man cyklar mycket. På den här tiden satt sadeln cirka 10-15 cm över det övre ramröret och folk höll faktiskt i ”bocken” då och då. Nuförtiden är det nästan inte någon som gör det och det hela blir nästan löjligt då man på vissa fora kan läsa;

”Jag har problem med domningar i händerna, efter någon timme i sadeln domnar handflatan”. Vad kan det bero på?

Jag ska inte säga att en lite mera avstämd ramstorlek (större ram)  löser problemet men när man på bild efter bild kan se cyklar med sadelstolpen högt, högt hissad och sadeln vinklat nedåt samtidigt som styret är uppåtvinklat  så kraftigt att bromshandtagen kan greppas likt ”skidstavar” så blir man lite ledsen över hur det kan se ut.

Med en sadel som lutar kraftigt framåt glider du av sadeln framåt, får hålla mot med både lår OCH händer och då det är för långt ned till det låg styret når du ju inte ned till bocken på styret med resultat att du i princip håller händerna på samma plats hela cykelturen – med resultat att du till slut klämmer allt för mycket och länge på den känsla nerv som finns i handflatan.

 

Är du stel i rygg & höftböjare kan en viss lutning av sadeln framåt vara helt ok men om du inte kan släppa styret utan att glida framåt så kanske det är dags för en liten justering eller en större ram.

Fördelen med det är att du då kan hålla i bocken någon gång och då och detta i sin tur gör att du sänker luftmotståndet och enklare kan ligga på rulle, dvs du sparar ännu mer kraft då du ligger på hjul.

Så, ett tips; köp större cyklar!