Du bilist har du tänkt på det här? Dags för en lagändring!

Tyvärr har mängden cyklister på våra vägar gjort att det uppstått ett slags motsatsförhållande mellan bilister och cyklister. Förvånande då man som bilist borde vara tacksam för när folk väljer att ta sig fram på en cykel så blir det ju en bil mindre på våra vägar.

Vad som gör att man som bilist helt tappar fattningen och tålamodet när man ser en cyklist framför sig övergår mitt förstånd. Känner de sig avundsjuka på cyklisten? Blir man påmind om sitt egna tillkortakommande? Känner man sig tjock? Underlägsen? Eller blir man helt enkelt sur över att man fått spendera 20 sekunder extra på att avvakta för en omkörning?

20 sekunder! Man kan ju undra hur den otålige bilisten skulle använda dessa sekunder? Dessa ohemult ovärderliga sekunder. Denna försumbart förlorad tidsrymd som till och med får vissa bilister att använda sitt fordon som ett tillhygge mot en i stort sett helt oskyddad medmänniska då de ibland försöker tränga cyklisten/-erna i diket, eller det som för någon vecka sedan hände utanför Oskarshamn; helt sonika tvärnita framför cyklisterna efter en omkörning med resultat i brutna armar och skadade cyklister!

I mina ögon; försöker man tillse skada av andra trafikanter/fotgängare eller vem det än må vara i trafiken så har man med råge förverkat sin rätt att framföra ett fordon på allmän väg, ja överhuvudtaget. Dra in körkortet för resten av livet!!

Tyvärr så visar de lagförande instanserna i samhället en kraftig slagsida över att ta parti för bilisterna i dessa fall! Gör om och gör rätt innan en dödsolycka inträffar.

Nyligen tog sonen körkort och det som slog mig då jag gick igenom teorin med honom var med vilken emfas man påpekar att i trafiken, där ska man visa hänsyn till de andra trafikanterna samtidigt som man försöker implimentera en attitydsförändring i hur man framför sitt fordon; med försiktighet och emfas för medtrafikanterna.

Hur jag en letade så hittade jag inget om att; ser du en cyklist? Träng han i diket –  vägen tillhör mig?

Enligt trafiklagen, eller vad den nu heter exakt? så får cyklister ej ligga i bredd om det hindrar trafiken samt ska hålla avstånd till framförvarande cyklist så att man ska hinna stanna skulle något oförutsett inträffa.

En otroligt ologisk och hindrande lagtext.

Trafiken skulle flyta mycket bättre om cyklister tilläts ligga i bredd, två och två räcker gott, samt liggga på ”rulle”, dvs någon decimeter bakom varandra.

Det kan väl inte stämma, tänker säkert någon inbiten billist nu; ligger de i bredd så blir det ju svårt att komma förbi.

Helt fel!

Ponera att vi har 20 cyklister som cyklar vägen fram och du närmar dig bakifrån. Skulle alla dessa 20 cyklister cykla som lagen föreskriver  med minst tre sekunders lucka skulle du som bilist ha en fler hundra meter lång formation att ta dig förbi, ja nästan kilometerång. Du skulle bli ännu mer förbannad över ”hur faan kan de sprida ut sig på detta sättet?”

Långt bättre är följande scenario:

Cyklisterna tar sig fram i bredd; ligger 15-20 cm bakom framförvarande cyklist vilket ger en klunga som är cirka 35 meter lång. Som en överlång lastbil.

Jo, men de ligger ju i bredd? blir argumentet.

Spelar ingen roll; som bilist ska du hålla ut och ge cyklisterna minst 1,5 meters lucka – cyklar de två-och-två så behöver du bara hålla ut ytterligare 60-70 cm.

Summa sumarum; snabbare och säkrare omkörningar. Och tänk på att du som bilist INTE behöver flera hundra meter för att hinna om en klunga cyklister som håller 35-40 km/t – det brukar räcka med max 100-150 meter om du för en gångs skull använder ALLA de flera hundra hästkrafter din dyra bil har…

Lev väl och krama varandra i trafiken – det behöver vi alla! Cyklist såväl som bilist!

Pär Edgren