Rusta din mountainbike för sommarens terräng

Det varma vädret har spridit sig i hela landet och cyklarna har kommit fram! Under sommaren finns det alltid mer tid och lust att ge sig ut i terrängen och utmana sig själv. Men innan du kastar dig utför en brant backe eller tar de snäva skogskurvorna, är du skyldig dig själv och din cykel en service.

Rengöring

Börja alltid med att tvätta cykeln ordentligt. Fjolårets smuts och vårens damm ska sköljas bort så du lättare kan serva cykeln och se eventuella skador. Om du servar en smutsig cykel riskerar du att sand och smuts letar sig in i gängorna. Köp cykelrengöringsmedel och spraya på ramen.

 

Använd trasor eller tvätthandske för att arbeta bort smutsen. Undvik högtryckstvätt, det höga trycket kan spola bort smörjande oljor och driva smutsen in i kedjan och lager. Mellan cykelturerna borde du ta för vana att skölja bort det värsta av smutsen med trädgårdsslangen.

Drivlina och kedja

Om kedjan är riktigt smutsig kan du avfetta kedjan. Använd avfettning för cykelkomponenter, andra varianter kan i värsta fall skada cykeln. Skölj av med vatten. Ett annat alternativ är att plocka av kassetten och rengöra allt grundligt. Dreven behöver inte skruvas isär, dessa kan du rengöra med engångstandborstar.

Hjulen

Undersök hjulen för att se om de blivit skeva. Slår de emot bromsen eller börjar däcken se slitna ut? Peta bort stenar som fastnar i hjulen och leta efter hål. Anpassa däck efter årstid och aktivitet.

Bromsar

Kontrollera alltid bromsbeläggen innan du ger dig ut på en längre tur i terräng. De ska vara rena och ha en jämn förslitning så att de får full kontakt med hjulen.

Skydd

Undersök dina egna skydd. Om de är skadade är det säkrare att byta ut dem än att chansa. Ska du cykla hårt i skogsterräng behövs med utrustning och skydd än vid landsväg. Du kan i princip använda samma skydd som MC-förare använder. Hos XLMoto kan du köpa skydd för hela kroppen som håller dig säker i skog och mark.

 De två viktigaste delarna är hjälmen och ett ryggskydd. Handskar och knäskydd hindrar skrapsår medan hjälm och ryggskydd förhindrar allvarliga skador.