Emma Johansson mentor för unik cykelsatsning på tjejer

Ett år efter OS-silvret i Rio går Emma Johansson in i en ny roll i sin cykelkarriär. Dubbla OS-medaljören blir mentor för en unik satsning på svensk damcykel. Tio unga cykeltjejer samlas i Vårgårda i samband med helgens World Tour-tävlingar för att lyssna och lära av en världens främsta cyklister.

– Det ska bli väldigt spännande. Det var ett stort intresse och vi fick ha lite lottdragning om platserna. Men jag hoppas det här blir en återkommande sak så att ännu fler får chansen, säger Emma Johansson till vargardacycling.se.

Tillsammans med maken och förre förbundskaptenen Martin Vestby och tidigare sportchefen och förbundskaptenen Madeleine Lindberg Wall har Emma lagt upp ett program som under fyra dagar bland annat innefattar föredrag, träningar, workshops och en inblick i hur eliten förbereder sig för en tävling på högsta nivå. Emma Johansson ingår fortsatt i proffsteamet WiggleHigh5 och tjejerna, som är mellan 15 och 17 år, kommer att få en möjlighet att följa hur ett elitlag jobbar.

– Mitt mål är att tjejerna ska få en jätterolig och inspirerande helg och komma varandra närmare. Det är otroligt viktigt att skapa en miljö där man trivs och orkar att hålla i under de många år som krävs för att nå högt upp, säger Emma Johansson.

Svenska Cykelförbundet ser väldigt positivt på Vårgårdas initiativ.

– Att ta vara på den kunskap och erfarenhet som våra elitcyklister har är ovärderligt. Vi kommer att i olika sammanhang sprida Vårgårdas arbete vidare, dels när det gäller den här typen av inspiration för unga cyklister men också när det handlar om att arrangera tävlingar av världsklass, säger cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.