Falu kommun skapar ekonomi för nya evenmang – överlämnar namnrättigheter Lugnet i Falun

Falu kommun har lämnat över namnrättigheterna gällande cykelarenan på Lugnet till Falu CK och Borlänge CK.  Det nya namnet blir SSAB Mountainbike Arena. 1.5 miljoner kronor låg i potten.

Tävlande under Lugnet XCO 2018. Evenemanget ges stora möjligheter genom avtalet med SSAB. Foto: Ulf Palm

-Vi vill ha fler evenemang i Falun, men istället för att stötta med rena skattepengar, ser vi till att skapa ekonomiska förutsättningar på annat sätt, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef.

De senaste åren har Lugnet växt till att bli ett av Sveriges bästa cykelområden.

Tillkomsten av den nybyggda XCO-banan, som klarar internationellt ställda cykelkrav, öppnar möjligheter för att arrangera internationella topptävlingar i Falun.

-Falu kommun ser gärna att det skapas fler stora evenemang i Falun, och naturligtvis vill vi se fler tävlingar och internationella sådana på vår cykelarena. Men alla evenemang kostar pengar och då gäller det att vi tittar brett på hur kommunen kan vara med som en stödjande ekonomisk part, utan att bara använda sig av skattepengar, säger Tomas Jons.

När det gäller cykelarenan – området kring stadion, mördarbacken och bergbana – valde man att lämna över namnrättigheterna till klubbarna Falu CK och Borlänge CK, som redan arrangerar tävlingar på Lugnet och som kan tänka sig att ansöka om större tävlingar framöver.

SSAB valde sedan att köpa namnet på arenan.

-Namnrättigheterna är värda 1,5 miljoner kronor. Klubbarna får tillsammans 500 000 kronor per år i tre år framåt. Det är ett jättebra avtal, för att vara cykel, och jag är glad över att kommunen på det här sättet kan vara med och skapa ekonomi i de kommande evenemangen – utan att använda några skattepengar. Klubbarna har fått en bra ekonomisk grundplåt att jobba vidare utifrån, säger Tomas Jons.

Lugnet erbjuder en unik samling idrottsarenor på samma ställe.

Lugnets hoppbackar reser sig mäktigt ovanför skidstadion och har blivit Faluns viktigaste landmärke. De syns på flera mils avstånd.

På Lugnet hittar du inomhushallar för de allra flesta sporter. Badminton, handboll, judo, fotboll m.fl. Alla idrottshallarna förutom Falu Tennis- och Idrottscenter ligger i anslutning till Lugnets Sportcenter där du även hittar omklädningsrum, reception, restaurang mm. Falu Tennis- och Idrottscenter hittar du ca 300 meter från Lugnet Sportcenter.

Dela på sociala medier