Falun satsar hårt på internationella cykelarrangemang

Under det gångna året har Falu kommun tillsammans med cykelklubbarna, Svenska cykelförbundet och lokala företag, verksamma inom cykel, arbetat för att möjliggöra internationella XCO-evenemang på Lugnet.

Internationella cykelmästerskap kan hamna i Falun

Emil Lindgren testar en del av den nya XCO-banan på Lugnet

De tre klubbarna och förbundet arbetar också med att hitta samverkansformer kring framtida internationella XCO-evenemang.

Något som på sikt ska säkra föreningarnas ekonomi och tillväxt, och samtidigt öka möjligheterna till internationella framgångar inom svensk cykel genom högkvalitativa tävlingar på hemmaplan.

- Vi har något verkligt bra på gång och har idag ett samarbete föreningarna emellan som nått nya nivåer med samlad kompetens och erfarenheter. Samarbetet främjar våra respektive föreningars utveckling på många olika plan, inte minst våra ungdomsverksamheter och vår förmåga att driva ännu större evenemang i vår region, säger Roger Karlsson och Mikael Löfgren, tävlingsledare för Lugnet XCO.

Under det gångna året har Falu kommun tillsammans med cykelklubbarna, Svenska cykelförbundet och lokala företag, verksamma inom cykel, arbetat för att möjliggöra internationella XCO-evenemang på Lugnet.

I internationella förbundets kalender över tävlingar 2018 finns inte mindre än fyra tävlingar i Dalarna. Tre av dessa avgörs i Falun och Borlänge.

Ny tävling på Lugnet 2018

Borlänge Tour och Långa Lugnet är tävlingar som klubbarna arrangerat tidigare.

Nytt för 2018 är tävlingen Lugnet-XCO som är tänkt att arrangeras i den nya banan på Lugnet som beräknas stå klar våren 2018. XCO(Cross Country Olympic) är den gren inom cyklingen som Falutjejen Jenny Rissveds tog OS-guld i.

- Vi ser en stor potential i det här samarbetet. Det finns en unik kompetens samlad hos parterna och Falun har alla förutsättningar för att kunna arrangera stora mästerskap med banor i världsklass, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska cykelförbundet.

Att det finns förutsättningar för en internationell MTB/XCO-arena på Lugnet i Falun med årliga internationella tävlingar visar den grundliga omvärldsspaning och analys som Kent Lövgren tillsammans med Lasse Strand gjort på initiativ från Falu kommun.

Lugnet en arena i världsklass – även för cykel

-Med den gedigna erfarenhet av internationella skidarrangemang insåg vi att Lugnet har alla förutsättningar att vara en arena i världsklass även för internationella tävlingar inom XCO, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef och fortsätter:

-Vi satte oss ner och funderade hur vi kunde göra likadant på cykelsidan som på skidsidan, vilket resulterade i en fantastiskt omvärldsspaning och analys, samt hur ett strategiskt upplägg kring internationella tävlingar kan komma att se ut. Något som vi sedan kunde överlämna till cykelföreningarna.

Lugnet erbjuder en unik samling idrottsarenor på samma ställe.

Lugnets hoppbackar reser sig mäktigt ovanför skidstadion och har blivit Faluns viktigaste landmärke. De syns på flera mils avstånd.

På Lugnet hittar du inomhushallar för de allra flesta sporter. Badminton, handboll, judo, fotboll m.fl. Alla idrottshallarna förutom Falu Tennis- och Idrottscenter ligger i anslutning till Lugnets Sportcenter där du även hittar omklädningsrum, reception, restaurang mm. Falu Tennis- och Idrottscenter hittar du ca 300 meter från Lugnet Sportcenter.