Fem legender i Tour de France

I över 100 år har Tour de France varit tävlingen där män blir legender, där namn är vördade och förevigade i idrottshistoria. Det finns inget annat uthållighetslopp som får världens uppmärksamhet som Touren. Varje år får vi se idrottare som pressar sig själva bortom ofattbara gränser.

Vi kan dessutom betta på vilka cyklister som kommer att överraska, och vilka som kommer att vinna de olika etapperna. Med Betting appen kan du se vilka appar man kan använda för att spela på Tour de France, andra cykeltävlingar och andra sporter. Man får veta mer om vilka appar som fungerar bäst, och dessutom få information om de bonusar som finns att hämta. Här är fem av alla de legender som tävlat genom åren.

1. Eddy Merckx

Belgiske Eddy Merckx vann Tour de France 5 gånger under de 13 år han medverkade på 60- och 70-talet. Han har även fem segrar i Giro d’Italia, fem segrar i Liège-Bastogne-Liège, tre segrar i Paris-Roubaix och tre världsmästerskap, både som proffs och amatör. Under sin storhetstid var Merckx, som även kallades för ”The Cannibal”, 74 kilo ren kraft. Han anses av många inte bara vara den största legenden i Touren, utan den största proffscyklisten som någonsin tävlat.

2. Bernard Hinault

Det måste finnas minst en fransman i denna blandning, och titeln måste gå till Hinault. Han föddes i Bretagne 1954, och tävlade i Tour de France på 70- och 80-talet. Under de 12 år han medverkade vann han fem gånger. Han vann dessutom tre Giro d’Italia-segrar och två Vuelta- och Espana-segrar.

3. Greg Lemond

Det går inte att ignorera ”Le Monster” från Kalifornien från denna lineup. I själva verket var han den första icke-europeiska cyklisten som vann en Tour de France. Totalt tog han hem den gula tröjan tre gånger under 80- och 90-talet. En av hans utmärkta segrar var år 1989. Han hade tidigare brutit handleden, och återvänt till USA för att återhämta sig. Under den tiden var han ute på jakt med en släkting och sköts av misstag. Lemond dog nästan, men återvände till Touren och vann med en åtta sekunders marginal – den minsta marginalen i tävlingens historia.

4. Miguel Indurain

”Miguelón” eller ”Big Mig” från Spanien vann fem Tour de France i rad, varav det första var år 1991. Det är en prestation som ingen annan cyklist har åstadkommit annat än Lance Armstrong, som sedan dess fått sina vinster återkallade. Men det är inte allt – han har också rekordet för flest antal vinster i på varandra följande Tour de France-etapper. Han är en av endast sju cyklister som vunnit en Tour och en Giro d’Italia samma år. Indurain är känd som Spaniens största idrottsman, och har en extraordinär lungkapacitet. Hans vilopuls var 28 slag per minut – en siffra som skulle kvalificera de flesta av oss som nästan döda.

5 Jacques Anquetil

Anquetil var den första cyklisten som vann fem Tour de France på 50- och 60-talet. Dessutom var han den första franska cyklisten som vann Giro d’Italia (1960), och den första cyklisten som vann alla tre Grand Tours under ett år (1963). Anquetil kan också ha varit en av de första cyklisterna som insåg fördelen med lite offentligt psykande av andra tävlande. Strax före Tour de France 1961 sa Anquetil att han skulle vinna den gula tröjan på etapp ett och behålla den resten av tävlingen. Det var exakt vad han gjorde, och sedan dess var han älskad av pressen.