Flyga till värmen med cykeln? Så här blir biljetten billigare

Har du tänkt flyga till någon exotisk plats för att idka lite cykling under varmare förhållanden? Tycker du att biljetten är dyr? Här är några knep för att komma undan lite billigare. Få saker fluktuerar mer i pris än en flygbiljett; till och med jordgubbarna på Hötorget håller priset bättre. Priset på en flygbiljett kan ändras med över tusen kronor under bara några timmar; tro oss, vi har själva råkat ut för det.

Här är sju tips för att spara pengar på köp av flygbiljetten:

1 Boka ca 2 månader före avresa.  Dock finns det en varning här; vissa experter menar att det är som billigast tio dagar före avresa. Dyrast är det samma dag; om du nu hinner boka samma dag med tanke på avresetid.

2 Boka biljetten på rätt veckodag. Många sitter under helgerna framför datorn och kollar priser för att sedan göra bokningen på måndagen. Helt fel! Boka biljetten på en torsdag. Undersökningar visar att biljetterna kan vara upp till 1.000 kronor dyrare på måndagar.

3 Försök åka ut en tisdag. Då är priserna som lägst. Dyrast dag är lördag. Det är även billigare om du väljer att flyga ut på kvällen. Eftermiddagar uppges vara dyrast.

4 Planerar du långt i förväg så är det billigast att boka biljetten i juli, speciellt om du ska till länder som Thailand, USA och Sydafrika. Även här gäller att torsdagen är bästa dagen att boka på.

5 Sök inte för ofta från samma IP-nummer. Vissa rykten gör gällande att bokningssystemen känner av ditt IP-nummer och efter många sökningar på samma destination och avresetid så höjs priset.

6 Gör en prisbevakning; en del söktjänster skickar automatiskt prisuppdateringar till din e-post regelbundet. Om detta innebär att tips nummer fem holkas ur är osäkert.

7 Kolla upp vilka bagageregler flygbolaget har INNNAN du bokar biljetten. Med dagens ”Ryanairstuk” hos de flesta flygbolag så kan det dyka upp både trista och dyra tilläggsavgifter och trots att man ibland har reglerna på sin sida så är tyvärr incheckningspersonalen ibland svåra att tas med eller tom helt ovetande om det specifika flygbolagets bagageregler. Printa gärna ut reglerna och ta med till incheckningen.

Eller så gör man som en cyklist vi känner gjorde när han i sin ungdom åkte runt i USA för att tävla på cykel.

Efter ett par flygningar var han trött på att hela tiden betala extra för cykeln som var nedstoppad i en av hans mamma hopsydd galonväska, speciellt eftersom alla golfbagar reste gratis. Således; När damen bakom incheckningsdisken frågade vad han hade i väskan så blev svaret följande:
-          ”Hmm, det är lite svårt att förklara på ett enkelt sätt, men för att göra en lång historia kort; det är en konstruktion av aluminium, stål och titan med vissa inslag av gummi och läder som jag använder i mitt dagliga jobb”.

-          OK! Var vänlig och placera den på vagnen för ”Stora väskor”, blev svaret och betala för cykeln det slapp han sedan resten av resorna i USA.

Så ska en slipsten dras.