Flygande cyklar när världseliten intar Motala

Temperaturen stiger inför en av årets häftigaste cykeltävlingar. OS-satsande stjärnor, världsåkare och sportprofiler laddar för halsbrytande trick när Vättern Bike Games avgörs på Duntebergets motorstadion i Motala 15 september.

Temperaturen stiger inför en av årets häftigaste cykeltävlingar. OS-satsande stjärnor, världsåkare och sportprofiler laddar för halsbrytande trick när Vättern Bike Games avgörs på Duntebergets motorstadion i Motala 15 september.

Publiken får bland annat se SM-tävlingar i två av världens mest extrema cykelsporter och alla barn får chansen att själva prova på olika grenar.

För andra året i rad förvandlas Duntebergets motorstadion den 15 september till cykelarena när vinnare ska utses i SM i slopestyle, utomhus-SM i trial, half pipe BMX och åtta timmars lagtävling i MTB. Bakom evenemanget står arrangören Vätternrundan.

– Det här är riktigt häftiga tävlingar och vi är väldigt nöjda att kunna samla så många tävlingar på en dag. Det går fort, är väldigt tekniskt och åkarna utmanar balanssinnet till fullo. Med cykelstjärnor i världsklass på en bana som Dunteberget blir det här klockrent för publiken, berättar Oskar Höglund, projektledare för Vättern Bike Games.

Förra årets upplaga av Vättern Bike Games var den första någonsin. Och det blev en succé, även om vädret var lite kyligt.

– Vi har lagt evenemanget tidigare i år och räknar med betydligt bättre väder. Det här är riktigt roliga cykelsporter att titta på så vi håller tummarna för storpublik.

Världsstjärnor gör upp om SM-titlarna

Precis som förra året avgörs SM i slopestyle under Vättern Bike Games, där cyklisterna tävlar i spektakulära hopp och trick. I år har även trial-tävlingen under Vättern Bike Games SM-status. Där ska åkaren ta sin cykel över stockar, kabelvindor och andra hinder utan att nudda marken med annat än cykelhjulen.

– Publiken kommer få uppleva saker de inte trodde gick att göra med en cykel. Nadine Kåmark är en grym trial-åkare vi kommer få se. Hon kammade hem VM-silvret förra året och är rankad trea i världen. Och Joacim Nymann, Sveriges främsta trial-åkare i herrklassen, kommer säkerligen bjuda på en spektakulär show, tipsar Oskar Höglund.

Utöver SM-tävlingarna hålls även en nationell tävling i half pipe BMX under lördagen. Där är OS-satsande Jacob Nedler ett namn att hålla utkik efter. Det bjuds också på ett riktigt tungt åtta-timmars stafettlopp i MTB. Där står i dagsläget drygt 30 lag deltagarlistan med både lokala företag och cykelteam från hela Sverige. Bland åkarna finns sportprofilen Robin Bryntesson som kör med ett lag från Sockertoppen, hans satsning till förmån för diabetessjuka barn.

- Om man ska cykla ska man ju hålla till i krokarna runt Motala, säger Robin Bryntesson. Det är där det händer och vi kommer att ha minst två lag från Sockertoppen. Vi åker till Motala sprida kunskap och information om diabetes genom rörelse. I min värld är fysisk aktivitet den bästa medicinen.

Robin Bryntesson och Sockertoppen ska dessutom hålla i några av aktiviteterna på det stora prova-på-området för barn under tävlingen.

- För alla barn blir det massor av aktiviteter och ett eget fartfyllt lopp – Minivättern MTB, säger Oskar Höglund. Vättern Bike Games kommer att bli en riktig folkfest i Motala.