Försäkringar du behöver om du ska cykla utomlands

Att cykla på semestern är verkligen ett utmärkt sätt att upptäcka massor av saker man hade missat om man hade kört bil eller åkt tåg. Man får dessutom motion och frisk luft, och så sparar man en hel del pengar på transport!

Men det som många glömmer när de sticker ner till Frankrike eller Spanien för deras livs bästa cykeltur är att skaffa rätt försäkringar. Det kanske är en tråkig detalj att ta itu med, men om man inte gör det så lovar vi att det kan bli bra mycket tråkigare. Händer något och man inte är försäkrad, då kan det bli väldigt dyrt och jobbigt. Här är några saker du måste tänka på innan du åker iväg.

Olycksfallsförsäkring

Det är tyvärr så att det inte är helt riskfritt att cykla. Och det är faktiskt inte helt riskfritt att ens gå och jobba en vanlig vardag eller ta bussen till affären. När som helst kan olyckan vara framme, och då är det verkligen bra att ha en olycksfallsförsäkring så att man kan få ersättning om man blir skadad, särskilt som det kan påverka ens förmåga att arbeta.

Detta är alltså en försäkring som inte bara är bra när man är på resande fot, utan som alla borde ha hela livet igenom. För vi vet aldrig när det oväntade inträffar. Och särskilt om man lever ett aktivt liv som cyklister gör är en omfattande olycksfallsförsäkring oumbärlig.

EU-kort

Innan du åker till ett annat EU-land så är det viktigt att du beställer ett så kallat EU-kort från försäkringskassan. Detta är gratis och du fyller enkelt i ditt personnummer och så skickas det inom tio dagar till din folkbokföringsadress. Kortet behöver du ha med dig ifall du behöver få vård på sjukhus i ett annat EU-land och gör att du inte behöver betala galna summor för sjukvård.

Det finns absolut ingen anledning att inte skaffa detta kort eftersom det är gratis och det enda som krävs av dig är att du sätter det i plånboken och har det med dig när du reser. Lättare än så blir det bara inte!

Cykelhjälm

Med risk för att låta som en tjatig mamma så är den bästa försäkringen du kan ha när du cyklar en bra och godkänd cykelhjälm. Hjälmen ska sitta stabilt på huvudet och inte kunna vickas fram och tillbaka. Den bör också sitta ordentligt i pannan. Den ska alltid vara knäppt under hakan när du cyklar, annars lär den flyga av om du välter.

Gå till en sportaffär eller cykelhandel och välj en modell som är säker. Och kom ihåg att om hjälmen åkt i backen behöver den bytas ut. Detta är en väldigt billig försäkring, och väldigt effektiv.

Reseförsäkring

Det är inte alltid som man behöver skaffa en reseförsäkring när man åker utomlands eftersom det ofta ingår i ens hemförsäkring. Men det är alltid bra att kolla upp eftersom det brukar finnas en gräns för antal dagar som täcks innan man måste lägga till en extra försäkring.