Första transkvinnan vann VM

Rachel McKinnon från Kanada blev den första transkvinnan att vinna en världstitel på 2018 2018 UCI Road World Championships på VELO Sports Center i Los Angeles, Kalifornien. McKinnon, som tävlar i både väg och spårcykel, föddes som man och identifierar sig som kvinna. Hon är professor och doktorand i filosofi vid College of Charleston i South Carolina, och lär ut ämnen inom filosofi och etik med fokus på genusstudier. UCI-VM har evenemang öppna för män och kvinnor som är 35 år och äldre. McKinnon satte ett nytt världsrekord för de 35- till 39-åriga kvinnornas sprint på 200 meter, med en tid på 11.92. Under finalen  i sprint för kvinnor mellan 35-44 år vann hon de två första rundorna mot Carolien Van Herrikhuyzen, och tog därmed titeln. Amerikanska Jennifer Wagner och Linsey Hamilton knep tredje- respektive fjärdeplatsen.

Oddsspel på cykling blir allt mer populärt. Man kan ofta spela på många olika grenar och tävlingar, allt från de allra största som Tour de France och Giro d’Italia, till Vätternrundan och till och med lokala tävlingar. Med Bet365 bonuskod får man en bra bonus. Men de har inte bara sportspel med odds, utan även alla klassiska casinospel och spelautomater.

Omdiskuterade fördelar

Politiken om transpersoner i sport har förändrats drastiskt under åren. Sedan 2015 reglerar Internationella olympiska kommittén (IOC) transkvinnor som tävlar i kvinnors evenemang. De måste testa under en viss nivå testosteron (10 nanomol per liter) i mer än ett år innan de får tävla. Reglerna för cykling i UCI är likadana. I många fall måste biologiska män som identifierar sig som transsexuella kvinnor genomgå behandling för att undertrycka naturligt förekommande testosteron i kroppen, något som kallas testosteronblockering. Det är för att kunna möta riktlinjerna för kvinnor inom sporten, så alla transkvinnor måste testas och genomgå en läkarundersökning. McKinnon berättade för Velonews att hennes testosteronresultat ligger i nederkant av det genomsnittliga resultatet för alla de kvinnliga deltagarna tillsammans. Idrottare som övergår från kvinnor till män får komma in i herrarnas tävlingar utan begränsning.

Forskare säger att det inte finns några bevis för att transkvinnor har en idrottsfördel framför idrottare som är födda som kvinnor. De menar också att om storleken eller styrkan hos konkurrenterna är oroande, bör även olika idrottsgrupper som inte är könsmässiga beaktas och regleras. Forskningen visar även att de stränga och orättvisa politiska åtgärderna har en negativ inverkan på transpersoners upplevelser av sport och fysisk aktivitet, även när det är på rekreationsnivå.

I en intervju med USA Today i januari sa McKinnon att gränsen på 10 nanomol per liter var ett godtyckligt tal och att män och kvinnor har olika nivåer av naturlig testosteron. Vissa kvinnor har högre nivåer, och vissa män har lägre nivåer. Hon anser att testosteronblockering är emot de mänskliga rättigheterna, och att testning för nivåerna är okänsligt. Deltagande i sport är dock en mänsklig rättighet.

- Om en kvinna är juridiskt erkänd som en transkvinna i samhället ska hon även erkännas på det sättet i sport. Att fokusera på prestationsfördelen är irrelevant. Vi borde inte vara oroliga för transpersoner som tar över OS. Vi borde i stället vara oroliga för deras rättvisa och mänskliga rättigheter, berättade hon för USA Today.