Frankrike runt: Etapp 12 i siffror

Bardet och Aru gav Froome något att tänka på. Team Skys grepp om loppet verkar ha lossnat lite efter etapp 12 i Pyrénérna då Romain Bardet (ALM) vann på toppen medan Fabio Aru (AST) tog över den gula ledartröjan.


Det räckte med en etapp för att skaka om sammandraget och den säkerhet som Chris Froome cyklat med senaste åren i sin kamp för segern.  Flerfaldige Toursegaren Chris Froome kunde inte skaka av sig sina värsta rivaler utan på slutet var det de som skakade av sig Chris Froome (SKY)  upp mot målet på Peyragudes. Romain Bardet (ALM) vann etappan med en brutal forcering på slutet samtidigt som Fabio Aru (AST) tog över ledningen sammanlagt.

Dessa två utnyttjade verkligen den sista tuffa lutningen som bitvis var så brant som 16 %.  Etappen var 214.5 km lång och tog cyklisterna över sex berg med en totalt klättring av 45.8 km. Trots detta hade Bardet fortfarande krafter att göra en attack på slutet vilket gav en snittfart på 20,3 km över den sista kilometern medan Froome tappade farten. Sky kontrollerade i princip etappen fram till de sista 400 metrarna då konkurrenterna såg sin chans och tog den.

Etappen i siffror:

1.) En fart av 19.3 km/t på första berget Col de Peyresourde räckte inte för Nairo Quintana (MOV) att komma loss. Chris Froome (SKY) hade tre lagkamrater med sig som gjorde jobbet.

2.) Utbrytningen cyklade 48 km på de första timmen men fick bara ett försprång på 3.30 minuter.

3.) Stephen Cummings (DDD) toppade 87.4 km/h i en utförsbacke.  Dagens toppfart.

4.) Bardet (ALM) snitade 20.45 km/t  uppför etappens berg på väg mot sin tredje etappseger i Tour de France.