Frankrike runt i siffror: Etapp 11 – Vem kan stoppa Kittel?

Oslagbare Kittel! Än en gång var det Marcl Kittel som mosade sina motståndare då han blev den blott andre åkare under detta århundrade att ta fem etappsegrar i en och samma upplaga av Frankrike runt.

Den elfte etappen gav åskådarna en känsla av déjà-vu då den tyska superspurtaren stormade fram till ännu en seger efter en etapp som  suveränt kontrollerats av spurtlagen. Dock var inte Kittel snabbast i spurten, det var Dylan Groenewegen (TLJ) som cykla 0,8 km/t fortare, 72.04 km/h, jämfört med Kittels 71.24 km/t – åteigen – det handlar om tajming och att ligga rätt, vilket Kittel gjorde och därmet tog sin femte etappseger – något som bara Mark Cavendish orkat med på 2000-talet.

Under tiden, på en annan plats i klungan, satt Chris Froome (SKY) och njöt av en fin tur över det franska landskapet i vad som var hans 50:e dag i gult.  På dagens etapp, etapp 12, kommer han att passera dopinggurun Jacques Anquetil, som vann loppet fem gånger, under -50 och -60:talet i antalet dagar i gult. Endast Eddy Merckx (97 gula dagar), Bernard Hinault (75 gula dagar) och Miguel Indurain (60 gula dagar) ligger fortfarande före honom.

Etappens tre morgonutbrytare skapade som mest en ledning på 3.30 min då klungan cyklade de första tio kilometrarna med en fart som var 13.5 km/t långsammarae än Marco Marcato (UAD), Maciej Bodnar (BOH) och Frederik Backaert (WGG). Ledningen blev som mest runt 5 minuter. Alltså inget större hot mot Kittels chans att ta sin femte etappseger fast det var nära då Bodnar (BOH) blev infångad med bara 300 meter kvar till mållinjen.

Det är svårt att säga vad som kan stoppa Kittels från att ta ytterligare ett par etappsegrar för tillfället  men helt klart är att han inte kommer att gilla dagens etapp som tar cyklisterna tillbaka till bergen.

Etappen i siffror:

1.) Marcel Kittel (QST) har vunnit 46.67% av alla klungsspurter som han kört sedan hans första tourdeltagande 2012; 14 av 30.

2.) Maciej Bodnar (BOH) körde  99.5% av den 203.5 km långa etappen i täten före spurtarna stormade förbi.

3.) Frederik Backaert (WGG) är cyklisten som varit loss mest i årets Tour. Totalt har han varit loss i  571 km.