Frankrike runt i siffror: etapp 16 – blåsigt värre!

Michael Matthews tog sig fram i blåsten.  Efter en hård dag i den kraftiga vinden var det Michael Matthews som vann i Romans-sur-Isère.

När Marcel Kittel (QST) är ute ur loppet har de andra en chans att ta en spurtseger. Michael Matthews (SUN) gjord det bästa av en blåsig etapp och tog sin andra etappseger i årets lopp.  Medan den gröna poängtröjan var fast där bak tog Mathews en knapp seger före Edcald Bboasson-Hagen med en fart av 71.5km/h, och John Degenkolb (TFS) som trea. Man kan ju undra hur hög norskens fart var över mållinjen för en meter bakom den samma var norrmannen klart före Matthews.

 Dagens vind, som oftast kom från sidan, och den hårda farten gav cyklisterna problem längs hela etappen. Ofta sprack det upp i småklungor. På slutet gjorde en acceleration av team Sky att Froome tog 51 sekunder på Daniel Martin(QST).

View image on Twitter

Etappen i siffror:

1.) Ledargruppen snittade 45.4 km/t trots vindbyar på upp till 60 km/t.

2.) Edvald Boasson Hagen (DDD) tog sin fjärde poduimplacering under årets Frankrike runt, men saknar fortfarande pricken över i:et.

3.) George Bennett (TLJ), som låg på en sammanlagd tolfteplats före dagens etapp tvingades bryta loppet på grund av sjukdom. Nu har vi 173 cyklister kvar i tävlingen.

4.) Vindbyar på upp till 60 km/t skakade om klungan ordentligt – årets blåsigaste dag på årets Frankrike runt.