Frankrike runt i siffror: Etapp 14: Imponerande fart – Froome tillbaka i gult

Michale Matthews stormade uppför sista motlutet mot segern medan Chris Froome tog tillbaka den gula ledartröjan från Fabio Aru, som helt kom fel på slutet.

Det behövs inga tuffa bergsmålgångar för att röra om i sammandraget. Tydligen räcker en brant målbacke.  Med tanke på hur brant det var på slutet vid målet i Rodez så inser man hur sjukt fort Michael Matthews (SUN) tog sig uppför backen. Hans snittfart blev 27.3 km/t uppför en backe som på slutet lutade 9.6 % över de sista 570 m. Prova att göra om det!

Redan från start gav sig en grupp iväg;  med bland andra Thomas De Gendt (LTS), som är känd för sin förmåga att tåla långa och hårda utbrytningar, Thomas Voeckler’s (DEN), mannen som alltid är loss under Touren, och som kört 20 dagar i den gula ledatröjan, utan att reellt sett vara en kandidat till den sammanlagda segern.

De Gendt (LTS) och Voeckler (DEN) visste att klungan aldrig skulle ge dem mer än max tre minuter så de höll igen lite för att med 50 km kvar av etappen öka tempot.

Taktiken lyckades såtillvida att De Gendt (LTS) lyckades hålla undan tills det var 12 km kvar. Imponeande men ändå inte tillräckligt för att ge honom en soloseger.

Etapp 14 i siffror:

1.) Thomas De Gendt (LTS) har nu varit loss is 590 km.

2.) Marcel Kittel (QST) toppade 63.3km/t då han vann spurtpriset och med det tog han ett säkrare grepp om den. När backarna började så backade han ner i fältet.

3.) Utbrytarna höll 45,7 km/t i snitt under de första 10km av etappen. Detta gav ett försprång på 2.45 minuter.