Frankrike runt i siffror: etapp 15 – Froome fortfarande i gult

Bauke Mollema tog sin första seger medan Chris Froome behöll  den gula ledatröjan. Det tog Mollema sju år för att ta sin första etappseger i Frankrike runt, detta medan Chris Froome stred för all vad han var  värd för att behålla tröjan.

Det verkar som att mellanbackiga etapper ger mest attacker från cyklisterna. Bauke Mollema (TFS) gav allt och för att vinna. Tidigare har han varit bland de to första på en etapp 18 gånger.  Hans snittfart de sista tre milen var 47.6 km/t in mot målet i Le Puy-en-Velay.

Starka ben och goda nerver
Bra ben verkar vara en nyckelfaktor för att man ska orka försvar sin position. Men, goda nerver bidrar också. Chris Froome (SKY) trodde han hade förlorat den gula ledartröjan med 45 km kvar av etappen. Först hamnade Froome lite fel och tappade mark för att sedan dra av en eker i bakhjulet vilket gjorde att han tappade cirka 45 sekunder. Trots detta segade han sig lugnnt och fint tillbaka till sina rivaler.

Det var en etapp  med intensiv cykelåkning som startade från start; de första 17 km av etappen kördes med ett snitt av 53,6 km/t.

Den brutala farten uppför Montée de Naves d’Aubrac (8.9km  med en snittlutnng av 6.4%) sorterade dock ut cyklisterna så att det på slutet fanns 28 cyklister i förstaklungan. Bakom i huvudklungan fanns Froome och hans rivaler medan de andra stackarna slet för att överleva till mål inom tidslimiten.

Etappen  siffror:

1.) Bauke Mollema (TFS) snittade 20.7 km/t över de 22.4 km av kategoriserade bergen som fanns på etapp 15.

2.) Tony Martin (KAT) höll en fart som var 8.6 % snabbare jämfört med de som jagade honom. Detta under tio minuter då han fick en hyfsad lucka.

3.) En cyklist från  Team Sky har burit den gula ledartröjan under 60% av alla etapper som körts i Frankrike runt sedan 2012.