Frankrike Runt i siffror – etapp 19: EBH solosegrade

Efter några retfulla podieplatser blev det en  ”bulls eye” för Edvald Boasson Hagen på etapp 19.

Norrmannen har haft några retfulla missar i några spurter så solosegern på etapp 19 var en fin revansch. Han valde den smartaste sidan förbi  en rondell och var plötsligt i ledningen då han la in en attack och seglade bort mot segern.

Boasson Hagen (DDD) nyttjade etappen med flest kilometrar;  222.5 km, från Embrun till Salon-de-Provence perfekt.  Han valde att satsa på en soloseger mot att ta risken i en spurt – och med en imponerande avslutning: snittade 46.7 km/t över de sista 2 km. En hastighet som ingen orkade matcha.
En lång, platt etapp, var något som många såg fram mot efter tre veckors intensivt cyklande.  Fortfarande saknar följande lag en framgång i årets Tour (etappseger) ; Movistar, UAE, Orica-Scott, Katusha-Alpecin, Team Dimension Data, Lotto-Soudal, Cofidis, Fortuneo-Oscaro, BMC, Bahrain-Merida och Wanty-Groupe Gobert.
De flesta lagen hade folk med i utbrytningen på 20 man som fick ett bra försprång. Team Sky sattt lugna och nöjda i huvudklungan.

Möjligheterna att ta en etappseger för de lag som fortfarande saknar en sådan ser minimal ut.  I dag, lördag, tillhör Chris Froome favorit, med några få utmanare; bland annat Tony Martin.

Finalen på söndag kan dock anses vara lite mer öppen. Etappe kommer att öppna i sömngångartempo men avslutas i en furiad av attacker och hög fart.Vinner Andre Greipel (LTS).

Etapp 19 i siffror:

1.) Edvald Boasson Hagen (DDD) hade fyra podieplatser hittills på Touren i år.  Nu kom en ny etappseger; sex år efter den förra. År 2011 vann han två etapper.

2.) Då både Ondrej Cink (TBM) och Timo Roosen (TLJ) bröt så har totalt 31 cyklister bruti  år.

3.) Etapp 20; tempoloppet i Marseille, blir det första någonsin i staden. Dock har staden huserat Touren 34 gånger.