Frankrike runt i siffror; summering etapp 10-15: tajt i toppen – hårt uppför topparna

Den andra veckan i Frankrike runt visade upp fin attackcykling så vi har fått en riktigt tajt Tour – fyra  man inom halvminuten! Låt oss ta en titt på lite data.

Som vi alla vet så slås man om den gula ledartröjan och då utmanarna under tidigare år verkat lite uppgivna har årets lopp gjort att många inser att de kan skaka om team Sky och dess starkaste cyklist; Chris Froome. De har delat ut några ordentliga attacker men frågan blir; når man sina mål?

I alla fall momentant; Fabio Aru knep tröjan för två dagar. Detta var första gången som Froome tappade tröjan sedan han tagit hand om den.  Froome tog dock tillbaka ledningen efter etapp 14, men det blev tajt  kampen om slutsegern; fyra man inom 29 sekunder. Aldrig tidigare i Tourens historia har det vart så tajt.

Nya utmaningar

Årets Tour innehåller mindre antal berg men de som finns har brantare stigningar.  Man har letat reda på motlut som verkligen lutar brant; en del med över 15 % lutning!  Ja, på Col du Grand Colombier, lutade det till och med så mycket som 22 % … och det gjorde verkligen utslag bland cyklisterna.  Medan Juraj Sagan (BOH) tog sig upp med en fart (?) av 5.6 km/t, etappens långsammaste snittfart,  gasade Louis Meintjes (UAD) uppför samma backe i princip dubbelt så fort; 10.2 km/t – mera exakt 83% snabbare.  Sagan (BOH) kom till slut långt efter och blev till slut elminenerad ur Touren tillsammans med elva andra cyklister.

Korta etapper – mera attacker

En annan lösning för att få fart på cyklisterna under etapperna blir att stoppa in några kortare etapper.  Arrangörerna följde sitt exempel och la in en så kort etapp som 101 km; etapp 13, som hade tre berg. Tourens kortaste etapp på 45 år. Dubble Tourvinnaren Alberto Contador (TFS), gav sig loss uppför första berget och fick med sig Warren Barguil (SUN), Mikel Landa (SKY) och Nairo Quintana (MOV). Inte ofta man ser sådana toppnamn attackera så tidigt på en etapp. Men det lönade sig, alla tre tog sig til Foix före klungan.

Ikoniska Pyreneerna

Före den kortaste etappen i 2017 års Tou, körde man den en riktigt lång bergsetapp i Pyrenees tuffa motlut; 214.5 km från Pau till Peyragudes. Andra dagen i bergen gav attackvillig åkning genom Pyreneerna som gång efter annan påverkat utgången av Frankrike runt de senaste  114 åren. I år handlade det om 80,4 km av kategoriserade klättringar, med en snittlutning av  6.2%.