Frankrike Runt: Lite historik – 125 kg spik såldes i en järnaffär – segraren hängde sig – spela tärning kan stå dig dyrt

Fick du punktering på din senaste träningsrunda och du förbannade din otur? Årets andra punka kanske, eller till och med den tredje? Attans, det har verkligen varit ett oturens år gällande punkteringar.

Men, allt är ju som bekant relativt. Satt i perspektiv hur många punkteringar som Jean-Baptiste Dortignac råkade ut under 1906 års Frankrike runt så tycker vi att du inte ska klaga. Den gode Jean-Baptiste fick 15 stycken punkteringar under en och samma etapp. Någon hade strött ut spik på vägen på den andra etappen till Nancy. Bara en cyklist lyckades undgå punktering och det var Lucien Petit Breton som kom att vinna Touren två gånger, 1908 och 1909. Dock blev tre åkare diskade efter etappen då det visade sig att de ta tåget. Detta var också året då man för första gången använde en röd flagga för att visa att det var 1 km kvar av etappen – le flamme rouge!

Detta året segrade René Pottier sammanlagt. Noteras bör att endast 14 åkare tog sig ända till Paris. Pottier tog fem etappsegrar, varav fyra i rad. Dock var Pottier en man med mörka sidor och ett tungt inre. Man såg honom aldrig skratta. En morgon i januari hittade en Peugeotmekaniker honom hängandes i kroken där han brukade hänga upp sin cykel. Enligt hans bror, som också var tävlingscyklist berodde självmordet på ett brustet hjärta.

Touren 1906 var inte första gången som loppet och en etapp blev saboterad. Året innan, 1905, hade någon, eller några, på första etappen mellan Paris och Nancy strött ut rikliga mängder med spik. Rykten gjorde gällande att det var Tourgeneralen själv; Henri Desrange, som stod bakom det för att bättra på publiciteten, men det visade sig vara felaktigt.

Totalt hade 125 kg (!) spik köpts i en järnaffär i Paris dagen före etappen. Något som polisen lyckades klura ut men vem, eller vilka blev förhöljt i dunkel. I stort sett alla av de sextio deltagarna fick spick i däcken och lagningslapparna och solutionen tog snabbt slut. Många tvingades bryta loppet där och då. Endast femton man tog sig till Nancy. Siste man över mållinjen korsade den 5,5 timmar efter segraren; Louis Trousselier.

Tourbossen Henri Desrange blev som skogstokig och avblåste hela tävlingen. Touren var över för detta året. Dock återfann de fattningen och till slut lät man alla som tagit sig till Nancy, per cykel eller med hjälp av tåg eller bil att fortsätta. Dock med sedvanlig Desrangeinställning: Alla gavs 75 poäng, dvs samma summa som en sistaplats hade gett.

Detta var på den tiden då Touren kördes enligt ett poängstystem som gav ettan på etappen 1 poäng, och sedan i fallande skala ned till siste man. Minst antal poäng i Paris vann.

Av sextio startande tog sig 24 i mål 1905 och vann gjorde Louis Trousselier – han tog fem etappsegrar och vann en ansenlig summa pengar; 25 000 franc blev det med segerchecken, bonus från stallet Peugeot och lite ditten och datten.

Rikedomen blev dock kortvarig. Trousselier stannade kvar på velodromen där Touren gått i mål och det kom sig att han gav sig i slag med att spela tärning med två andra medtävlande. Då solen steg upp över Paris förorter hade han spelat bort varenda centimes!

 

.