Frankrike Runt: Lite statistik och data från de första nio etapperna

De första nio etapperna av Frankrike Runt har varit intensiva med stor dramatik och både gläjde ochj sorg för deltagarna. Här är lite siffror och fakta från dessa nio etapper.

Så här långt har cyklisterna avverkat 1.596.5 km av årets rutt – och det har hänt en hel del att reflektera över. Från första etappensn vurpor till den senaste brutala etappen i bergen som också den blev märkt av vurpor.

Hur drar man upp en spurt i Frankirke runt?
Det är bara att fråga Marcel Kittel (QST).  Den tyska kraftmaskinen dominerade tre av fyra klungspurter under första veckan. Men, det var inte några lätta segrar för Kittel som blev störd i sin spurtkoncentration under etapp 4 av alla vurpor som inträffade. Turen vände dock på etapp 7 som han vann med 6 millimetrar.  Man måste beundra Kittel’s mästerliga förmåga då han ännu ej fått ett bra uppdrag och han har inte ens varit den snabbast i fråga om toppfart – men han verkar alltid hitta en väg fram till mållinjen som är den effektivaste och det i rätt ögonblick.

Det lönar sig inte alltid att ta en risk

Etapp 1 är alltid intressant då många väljer att satsa hårt på chansen att få klä sig i gult. Och för det är man ofta beredd att ta en risk eller två. För vissa lite väl mycket då det regnade..  Åtta cyklister gick omkull på de hala vägarna varav tre fick bryta redan här. Bland dessa finner vi evighetsmaskinen Alejandro Valverde (MOV), som bokfördes för dagens snabbaste fart, 64.6km/h, strax före han gick omkull i kurvan. Trist nog så kom han 0,2 % av årets rutt på 3.540 km.


Attackera på platten- helt meningslöst?

Platt som en pannkaka-etapper genom Frankrikes landskap är dömda att sluta med en massiv klungspurt. Men om du vet att du inte kan vinna en klungspurt och samtidigt behöver lite PR-tid i TV så är det ju lika bra att ge sig iväg i en tidig utbrytning.

Det finns ju en chans (om än minimal) att det håller ända fram till mållinjen för en soloseger.  Men, den första veckan på Touren har visat att denna taktik endast gav lite mera TV-tid eftersom spurtarna varit hungriga på segrar och låtit ”tågen” mosa ifatt utbrytaren/-na. Den ende som lyckats få till ett ordentligt försprång är Guillaume Van Keirsbulck (WGG) som som mest hade en ledning med 13.42 min under etapp 4. Men inte ens den ledningen räckte för att hålla undan.

 

Vissa dagar tuffare än andra

Söndagens etapp, 9/7, var ingen dag då man ”gömde” sig i klungan för att åka ”buss”. Dagen innan årets första vilodag var det dagds för årets tuffaste etapp; så här långt. 181.5 km bestående av sju klättringar på totalt 4.600 meter. Etappvinnaren Rigoberto Uran (CDT) höll en snittfart av 35.43 km/t, vilket var ordentligt långsammarse än lördagssnittet, trots att cyklisterna gick på attack hela dagen.  För många blev det en alldeles för tuff utmaning; sju cyklister, inklusive den franska mästaren och etappsegraren Arnaud Démare (FDJ), klarade inte tidgränsen på 39.58 min bakom segrande Rigoberto Uran och blev eliminerade från tävlingen.


Lite fakta

Etapp 1 –  En hastighetsskillnad på 0.27 km/t över etappens 14 km var tillräckligt för att Geraint Thomas (SKY) skulle vinna den första gula ledartröjan före tvåan Stefan Küng (BMC).

Etapp 2 – Utbrytningen var i ledning under 99.3 % av etappen innan spurtlagen kom i fatt på slutet.

Etapp 3 – Franska mästaren Arnaud Démare (FDJ) nådde en toppfart av 87.62 km/t då klungan körde i Formel!-spåren på motorbanan Spa-Francorchamps.

Etapp 4 – Mark Cavendish (DDD) höll 54.5 km/t i spurten när han gick i backen efter kontakten med Peter Sagan – eller hur det nu gick till?

Etapp 5 – Fabio Aru (AST) accelererade till 22km/t i ett motlut på 10 % när han gjorde den avgörande attacken som gav honom segern uppe på La-Planche-des-Belles-Filles, årets första bergsmålgång.

Etapp 6 – Med en fart av 75.04 km/t, 400m från mållinjen nådde Arnaud Démare (FDJ) högre fart än Marcel Kittel (QST) i spurten men hittade ingen fri väg bland alla konkurrent och fick således nöja sig med andraplatsen.

Etapp 7 – Efter 213.5 km, var det bara 6 millimeter  som skilde ettan från tvåan när Marcel Kittel (QST) var före Edvald Boasson Hagen (DDD).

Etapp 8 – Med snittfart på 41.59 km/t över en extremt hård etapp dominerade Tourdebutanten Lilian Calmejane (DEN) en etapp som också bjöd på fin kamp där bakom.

Etapp 9 – På årets hårdaste etapp blev en farlig utförslöpa platsen för en tråkig vurpa då en av utmanarna till Chris Froome; Richie Porte (BMC) gick i backen i en fart av 72.5 km/h. På sjukhuset konstaterade man brutet nyckelben och bäcken. Trots detta menar Porte att han hade tur; det kunde gått mycket värre och laget räknar med att han åter kan vara i farten i slutet av augusti!

I dag fortsätter Touren med etapp 10