Glenn Magnusson tar bladet från munnen

Vid årsskiftet avgick Glenn Magnussons som förbundskapten. Med tanke på den senaste tidens turbulens i förbundet och din egen ”avgång” har det varit förvånansvärt tyst ifrån dig, vad beror det på?

– Jag har valt att ligga lågt, främst av anledningen att jag inte vill uppfattas som bitter och att folk ska tro att jag vill ha mitt gamla jobb tillbaka. Detta är inte aktuellt då jag redan är igång med nya projekt, svarar Glenn Magnusson.

Styrelsen ser ett samarbete med de båda proffslagen som viktig inför 2013för att få rätt inbjudningar Vad tycker du om styrelsens utspel om att man måste göra om verksamheten för att få chansen till ett regelbundet tävlande utomlands för våra bästa cyklister?
– De är ute och cyklar, vilket i och för sig kan verka bra, men i detta fall så sprider styrelsen (Tony Pölder påhejad av Aike Visbeek) uppgifter som ju inte är riktiga. Jag kan säga att vi med ett landslag kan köra kvalitativa internationella tävlingar från mars till september, vi kan visst få ett tillfredsställande program som landslag, svarar Glenn Magnusson.

Vems intresse ser du som främsta drivkraften bakom allt det här?
– Hela den här kuppen går ut på att styrelsen ska klubba igenom beslut som gynnar det nybildade bolaget Visbeek Cycling. Nu när vi i Cykelsverige äntligen byggt upp en landslagsverksamhet som fungerar bra så ska den raseras, menar Glenn och fortsätter:
– Vi har med Svenska landslaget under flera års tid byggt upp ett riktigt gott rykte vilket gör att det ger stora fördelar om man när det passar sig kallar sig för Svenska landslaget.

Kan proffslagen ge inbjudningar till SCF som inte SCF kunnat få utan proffslagens hjälp? Om fallet är att en arrangör ej vill ha ett landslag utan istället ett proffslag, ska då vi köra som landslag i proffslagets dräkt?  Har inte vissa arrangörer som krav att det ska vara landslag?
– Jo, konkret kan landslaget få bra villkor och när det gäller tävlingar i Nations Cup är det tom ett måste att vara landslag för att få starta. Även om detta kommit upp nu så har Aike Visbeek utnyttjat SCF även tidigare för sitt egna tävlingsprogram. Ibland har det inte fungerat så bra.

Kan du ge ett exempel?
– 2011 kom det mejl från arrangörerna av två Nations Cup-tävlingar med informationen att SCF anmält landslag till dessa tävlingar och dessutom fanns laguppställningen
med en laguppställning som inte stämde. Det var kanske inte korrekt agerat från oss men vi lät detta vara för den gången och Aike (Cykelcity) körde tävlingarna och tog hela ersättningen som ju är riktad till SCF då det bara är landslag som får deltaga, svarar Glenn och lägger till:
– Det stoppade tyvärr inte där. I dessa fall gjorde Aike en kupp, kontaktade arrangören och – uppgav att han representerar SCF och dessutom gjorde sin egen uttagning.

Men vad händer om det s.k. UK tar ut cyklister som INTE ingår i Visbeek Cycling?
– Det är en bra fråga. Om uttagningen går rätt till och kommittén tar ut sex åkare och ingen av dessa är från Visbeek Cycling Team, kommer Visbeek då att ställa upp med sin stab och genomföra tävlingen? frågar sig Glenn Magnusson.

Team CykelCity representerade landslaget på den franska nations cup-tävlingen Picarde, och som tack fick man hem bilder till Sverige där Jonas Ahlstrand stod i en CykelCity-tröja på podiet.

Glenn Magnusson menar att andra cykelländer jobbar för att det skall finnas bra landslag och flera bra proffslag. SFS’s styrelse vill nu rasera landslaget på landsvägssidan med motivering att vi har ett kontinentallag på herrsidan.
– Man behöver inte gå längre än till Norge som fr. o m årsskiftet kommer ha sex personer anställda som cykelledare, ett land som samtidigt har sju proffslag. På samma vis jobbar även andra cykelländer. Med det tankesättet som SCF’s styrelse nu har kan jag bara se en mörk framtid för svensk landsvägscykel, menar Glenn Magnusson.

I morgon: ”Detta tycker storsponsorn Posten om de nya riktlinjerna#…