Guide till cykelfiske

Att kombinera cykling och fiske skapar verkligen den perfekta naturupplevelsen. När man tänker på det finns det egentligen bara två sätt att fiska på. Antingen så fiskar man för att fånga mat eller som sport. Så antingen vill du äta fisk eller underhålla dig på bekostnad av fisken. Och i båda kategorierna finns det mängder av folk som vill åt fisken.

 

Naturligtvis är inte naturens förråd av fisk outsinligt. Det finns helt enkelt en gräns för hur mycket fisk det finns och även på platser där man kan fånga dem. Detta innebär att om du kan komma ut och hitta oåtkomliga ställen där det inte är lika mycket folk som tar slut på fisken så har du betydligt större chanser att fånga något. Dessutom slipper du trängas med andra. Det är här cykeln kommer in i bilden. Med en cykel kan du nå platser man inte kan nå med bil. Nu ska vi kolla på hur det egentligen går till när man cykelfiskar!

1.      Skaffa rätt cykel

När du väljer cykel är det en fördel att köpa en mountainbike som tål terräng, men där man ändå kan ha en pakethållare och kanske även en cykelkorg. Du kan ju så klart ha på dig en ryggsäck när du cyklar, men ju mer packning du kan få med dig, desto bättre är det.

2.      Välj bra skor och pedaler

Om du väljer enkla, platta pedaler är det lättare att använda vilka skor du än vill. Det bästa är att använda vadarskor med filtsula. Dessa är enkla att cykla i (oavsett väderlek) och de är utmärkta att fiska med.

3.      Packa smart

Det är ett faktum att man behöver en hel del utrustning när man fiskar. Så hur får man egentligen med sig alltihopa? Försök att lasta så mycket vikt som möjligt på cykeln i stället för på kroppen. Det finns bra cykelväskor som slukar mycket och där man kan lasta jämnt så att cykeln blir stabil.

För övrigt är det smart att hålla sig till ett minimum när man packar. Ta bara med saker som du vet att du kommer använda och kanske några få reservsaker. Det är också smart att packa i en vattentät cykelväska, för man vet aldrig hur vädret blir.

4.      Använd cykelhjälm

Vissa tror att de är odödliga och inte behöver cykelhjälm, men även vuxnas liv kan räddas av denna enkla uppfinning. För även om du säkert är en van cyklist och har full kontroll över cykeln så kan saker hända. Styret kanske plötsligt trillar av (detta hände en bekant), du kanske slirar i gruset eller så får du hjärtstillestånd och trillar av. Vad som helst kan hända som resulterar att du trillar av cykeln och slår huvudet i en sten. Cykelhjälm är coolt, oavsett vad folk säger!

5.      Glöm inte proviant

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att ta med sig vatten att dricka och något att smaska på så att man orkar fortsätta fiska hela dagen!