Hur man finansierar sin träningscykel

Behovet av en ny cykel kan komma plötsligt. Antingen för att den gamla tjänat ut eller för att vädret eller tävlingskalendern inspirerar till nya inköp. Men hur gör man om plånboken inte matchar köplusten? Går det att få pengar över till en träningscykel i en ansträngd privatekonomi?

Svaret för en cyklist är såklart att det måste gå, och här kommer några sparmöjligheter i vardagen som kan komma väl till pass.

Se över dina lån

Det här brukar vara en av de mest effektiva åtgärderna eftersom det ofta gäller stora pengar. Varje månad betalar vi ränta och amortering på våra lån och ser ingen chans att komma undan, men här kan det finnas möjligheter. Låt låneförmedlaren Consector jämföra bankernas erbjudanden och se till att du betalar lägsta tänkbara ränta. Med ett stort bolån kan en tiondels procent göra stor skillnad. Kanske kan du värdera om din bostad och höja bolånet för att på så vis göra dig av med andra lån med sämre villkor.

Krymp dina räkningar

Det här låter svårare än det är. Alla hushåll har en mängd abonnemang, försäkringar och fasta månadsutgifter som el och telefon. Ta en timme och jämför nuvarande räkningar med konkurrenternas prislistor. Ta hjälp av jämförelsesajter som direkt kan lista hela branschen. Hittar du ett billigare pris kan du ringa din gamla leverantör och be dem matcha konkurrenten, så kan det sluta med att du får en billigare räkning utan att ens byta bolag.

Transportcykla

 Kanske är vägen till och från jobbet inte den idealiska rundan, men genom att kombinera nödvändiga resor med träning spar du både tid och pengar. Att ta cykeln till matbutiken kommer inte heller ge dig nya personliga rekord, men om det i slutändan resulterar i att du spar in busskortet, en bensintank i månaden eller till och med att familjen kan sälja ena bilen blir det plötsligt väldigt mycket mer cykelbudget.

 Matspara

Apropå mat kan man spara mycket pengar på att börja ta med matlådor till jobbet istället för att gå ut och äta lunch. Allt som krävs är en plastburk och att man gör någon extra portion av middagsmaten. Tänk även långsiktigt vid matinköpen så sparar du ännu mer pengar. Gör inköpslistor, storhandla istället för att dutta med småinköp, anpassa måltiderna efter vad som är billigt och pengarna stannar kvar i plånboken.

 Det här vara bara några spartips. Tänker man efter finns det hur många som helst. Får du blodad tand på privatekonomi, så passa på att göra en hel budget för det kommande året eller så, och släng in ett buffertsparande om du inte redan har det. Oförutsedda utgifter kommer förr eller senare. Om inte annat vill du väl så småningom uppgradera hojen.