Inför Giro d´Italia

Snart är det dags för årets första treveckorslopp att dra igång. Giro d’Italia startar den 11 maj och det finns flera kandidater som kan slåss om den rosa ledartröjan. Hela loppet kommer att gå i Italien med start i Bologna och det är en tuff bansträckning. Tävlingen körs i 21 etapper, varav tre är tempolopp och fem är bergsmålgångar. Fjolårets vinnare, Chris Froome, kommer inte att ställa upp i årets upplag, vilket innebär att det kommer att bli en helt ny vinnare. Eller?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Källa: Pexels)

Ny vinst för Tom Dumoulin 

Tom Dumoulin, som cyklar i Team Sunweb, vann Girot 2017. 2018 kom han på en andraplats och var minst sagt besviken. Nu har han återigen chansen att vinna och han är den absoluta favoriten om man ser till oddsen på sportsajten https://extra.bet365.com/news/sv. I kategorin för betting på cykling har holländaren oddsen 3.00, men han är tätt följd av de andra favoriterna Simon Yates (3.75), Primoz Roglic (4.00) och Egan Bernal (4.50).

 Simon Yates är likt Dumoulin sugen på att ta hem segern. Förra året såg det under de första 18 etapperna ut som att det skulle bli en brittisk seger för team Mitchelton Scott. Orken gick dock ur Yates under etapp 19 och det fanns inget mer att ge. Han fick däremot sin revansch i augusti när han vann Vuelta a Espana, men det är en italiensk seger som han är ute efter allra mest.

 

Froome satsar på Touren

De flesta förväntade sig att Chris Froome skulle återvända till Girot för att försvara sin vinst från förra året, läs mer om den på www.aftonbladet.se/froome-historisk-efter-forsta-giro-titeln. Istället har han valt att lägga allt fokus på Tour de France, som han kom trea i efter stallkamraten Geraint Thomas. Sky-cyklisten, som snart kommer att bli Ineos-cyklisten eftersom stallet har bytt sponsor och namn, har vunnit Touren fyra gånger och hans mål är att bli den första att vinna tävlingen fem gånger. Däremot meddelade engelsmannen att det var ett svårt beslut att hoppa över den italienska treveckorstävlingen. Anledningen till att det blev det franska treveckorsloppet istället för det italienska handlade om arvet han vill lämna efter sig när han slutar cykla. Och att kunna säga att han har vunnit Tour de France fem gånger vägde tyngst.

 Girot startar i Budapest 2020

Eftersom cykelloppen alltid planeras långt i förväg kan vi inte låta bli att titta mot nästa år. Nyligen offentliggjorde www.velonews.com/2020-giro-ditalia att nästa års upplaga av Giro d’Italia kommer att starta i Budapest och att ytterligare två etapper kommer att köras i landet. Det blir då fjortonde gången som ett giro kommer att börja utanför Italien, varav förra årets upplaga startade i Jerusalem. Budapest har storsatsat på idrott de senaste två åren. 2017 arrangerade de VM i simning, i år arrangerar de bordtennis-VM och 2020 kommer de att vara värd för fyra matcher under fotbolls-EM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Källa: Pexels)

Men, nu är det årets upplaga som är i fokus. Vem kommer att stå som segrare? Kommer det att bli en holländsk vinst igen eller kommer det rent av att bli en italiensk vinst. Senast en italienare vann var Vincenzo Nibali 2016 och han finns med som en av favoriterna i årets startfält.