Inför Tour de France

Äntligen är det dags för världens största och hårdaste cykellopp, nämligen Tour de France. Till skillnad mot flera av de senaste loppen inleds årets Tour de France i Frankrike, på den lilla ön Nourmotier som ligger strax utanför den franska atlantkusten. Därefter väntar tre intensiva veckor, och totalt 21 etapper med sedvanlig avslutning på Champs-Élysées i Paris.

Alperna före Pyrenéerna

Årets Tour de France inleds 7 juli och mäter totalt 3 329 kilometer, vilket är aningen kortare än totalsträckan under de senaste åren. Även sträckningen i årets lopp skiljer sig en hel del mot hur det sett ut de senaste åren. För första gången på länge kommer nordvästra delarna av Frankrike, bland annat Bretagne, få en rejäl dos av Tour de France. Alla sex inledande etapper äger rum i nordvästra delarna av landet inklusive den tredje etappen i Cholet som dessutom är en tempoetapp. Den sjunde etappen, som körs 13 juli från Fougères till Chartres, är årets längsta och mäter hela 231 kilometer.

Source: ‘Route of the 2018 Tour de France’ by Andrei Loas via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Efter ytterligare ett par etapper på slätterna i norra Frankrike är det dags för de första bergsetapperna. För första gången sedan 2014 ligger Alperna före Pyrenéerna i programmet, dock har varje bergskedja förärats med lika många etapper, tre vardera. Dessutom finns en klassisk stigning med i årets Tour de France, nämligen Alpe d’Huez där målgången äger rum på den tolfte etappen 19 juli. Senast det var målgång i Alpe d’Huez var år 2015 när fransmannen Thibault Pinot var först upp för den tunga stigningen (www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/70744). I år är det för övrigt 30:e gången som klättringen upp till Alpe d’Huez finns med i Tour de France.

Chris Froome favorit

Som vanligt är det många som vill vara med och slåss om segern i Tour de France. Dock finns det en cyklist i startfältet som får ses som en lite större favorit än alla andra och det är Team Skys Chris Froome. Den 33-årige britten har vunnit de tre senaste upplagorna, eller om man vill; fyra av de fem senaste. Dessutom kommer han med en färsk totalseger i Giro d’Italia i bagaget.

Skulle han även ta hem Tour de France blir han den förste cyklist sedan Marco Pantani år 1998 att vinna både girot och touren under samma säsong. Ska man tro spelbolagen är chanserna ganska stora att Froome gör just detta. Hos exempelvis bet 365 som är ett av de spelbolag som erbjuder betting på Tour de France, https://extra.bet365.com/news/sv/, ger totalseger för Chris Froome 2.37 gånger pengarna. Detta är en bra bit lägre än Richie Porte med ett odds på 5.25 gånger pengarna, som är den cyklist med näst lägst odds.

Source: ‘Chris Froome’ by Jaguar MENA via Wikipedia (CC BY 2.0)

Ska hemmahoppet lyckas?
Utöver Richie Porte finns det även en hel del andra utmanare till Chris Froome, som till exempel colombianen och bergsspecialisten Nairo Quintana och så förstås hemmahoppet; Romain Bardet.

Fransmannen slutade tvåa 2016, (https://www.sydsvenskan.se/2017-06-30/bardet-vill-slacka-fransk-segertorst) och trea förra året och har dessutom vunnit en bergsetapp i varje Tour de France de senaste tre åren. Återstår att se om han kan nå ännu högre i år. Skulle han göra detta blir han i så fall den förste fransman att vinna Tour de France sedan Bernard Hinault vann 1985.