Inget EM för U23-cyklisterna i sommar – ger missnöjda sponsorer?

Om man läser SCF´s handlingsplan inför årets säsong så ser man att man har strukit EM för u23-cyklister på landsväg. Ett väldigt förvånande beslut då vi trodde att ”andemeningen” med allt det nya i ”Svensk Cykel -världens bästa”  var att satsa mer på de yngre talangerna?! Men det är klart, med en budgeterad kostnad på ytterligare en webbsida på en kvarts miljon och dryga 600.000 kronor tilldelade kommissarieavdelningen så kanske orsaken är så enkel som att pengarna inte räcker till.

Men visst låter det märkligt då man kan tycka att prioriteringen för verksamheten borde vara ”aktiv cykling”, dvs att skicka ut nationsrepresentanter på olika uppdrag i landslagströjor.

Sedan har det även surrat ett envisst rykte sedan Ban-SM avgjordes förbundets sponsorer är missnöjda med hur de exponerades. Vid Ban-SM var det tydligen strul med en backdrop-tavla där förbundets sponsorer skulle synas. Den skulle ha levererats till tävlingen men det gjorde den inte. Utan GS Anders Karlsson fick utav bästa förmåga lösa uppgiften på plats för att inte det skulle bli ett SM utan exponering av sponsorerna över huvud taget.

En annan rolig detalj var när man presenterade nya coachen Mattias Reck på förbundets hemsida iklädd en tröja från en konkurerande leverantör. Reck var alltså inte klädd i profilkläder med Svenska Cykelförbundets sponsorer? Dock så justerades den bilden samma dag.

 Ja, rolig och rolig, för en utomstående kanske misstagen framstå som roliga men får detat, tillsammans med andra misstag från förbundets sida, till följd att sponsorerna hoppar av; vad gör svensk cykel då? Och är det inte som så att även många sponsorer betalar för att synas på landslagets dräkter utomlands och vilket förslag lägger styrelsen fram; jo, vi stryker EM!

Men vänta nu; då blir det ju ännu ett mindre tillfälle för exponering för sponsorerna. Hur har man tänkt att sponsorerna ska synas när vissa styrelsemedlemmar sagt ungefär såsom: ”om några år sköts förbunden av proffslagen”. Vilka tröjor ska dessa lag i tävla när de kör utomlands för landslagets del? Vad säger proffslagens egna sponsorer? Men det är klart; har man ett lag med dålig ekonomi/låg budget så är det ju välkommet att kunna spara många tusenlappar när man tar hand om inbjudningarna till desssa tävlingar.

Andra frågor; i vilka kläder kläder sig ledare, massörer, mekaniker? Vilket fordon går i karavanen? Många frågor  - färre svar!

Lägger vi sedan till ytterligare en annan detalj – om ett ämne som fick kuslig aktualitet i höstas då Svenska Motorsportförbundet, eller heter de Bilsportförbundet?  förlorade en kamp om sin exklusiva rätt att arrangera motortävlingar i Sverige. Ett beslut som öppnar för alternativa förbund och vad gör Svenska Cykelförbundet om Vätternrundan, CykelVasan och några fler stora motionslopp väljer att arrangera sina tävlingar under ett nytt alternativt förbund?

Ett resultat vore många missade tusenlappar i inkomst  för SCF – tål deras ekonomi det? Näe,  inte om man ska lägga drygt 800.000 kronor på hemsidor och kommissarier!