”Inte ångrat mig en sekund”

Världstour-start utan Emma Johansson. På lördag sker säsongspremiären för damcykelns världselit – men ett namn saknas; Emma Johansson. När Women´s World Tour på lördagen inleds med italienska Strade Bianche finns ingen Emma Johansson på startlinjen. Den dubbla OS-silvermedaljören får för första gången på tolv år se säsongens första ”riktiga” tävling från en annan horisont.

– Visst är det annorlunda men ändå helt okej. Jag var redo att parkera cykeln i cykelstället efter Rio-OS. Och jag har inte ångrat det beslutet en sekund, säger den 33-åriga cykelstjärnan, till vargardacycling.se.

Den här helgen gör Emma istället PR för cykelsporten på cykelmässan i Göteborg där hon är det givna affischnamnet. Premiären följer hon i första hand via Twitter. Hon har fortfarande kontrakt med engelska teamet WiggleHigh5 och har fått en viktig roll som både mentor och marknadsförare.

– Alla i teamet har en viktig roll och jag känner helt klart att jag är med och bidrar med min del. Jag känner de flesta tävlingarna och vet vad som väntar. Jag tror att det kan vara att stöd för åkarna i laget.

Emilia Fahlin, som vann karriärens första WWT-seger på hemmaplan i Vårgårda i fjol, finns den här säsongen också i Emmas team. Sjukdom har tvingat Emilia att stå över premiären men hon räknar med att kunna köra Ronde van Drenthe nästa helg.

Anmälda svenska cyklister är Hanna Nilsson, BTC City Ljubljana och Sara Mustonen och Sara Penton som båda kör för danska Velokoncept.

Årets världstour innehåller 20 tävlingar i tio länder. Till Sverige och Vårgårda kommer världens främsta damcyklister i mitten av augusti.