Jonny Mole från Italien vinner Taipei cykel D & I award 2013

Vid den nyligen avhållna upplagan av TAIPEI CYKEL D & I AWARDS 2013, ett evenemang som anordnas av iF Design, där de bästa projekten inom cykelindustrin belönas, vann ”The Dream Machine”, en futuristisk racercykel designad av den italienska agenturen Jonny Mole Design (jonnymole.com).  En prestigefylldl jury bestående av experter och kända designers från cykelindustrin tilldelade ”The Dream Machine” förstapriset i kategorin ”Cyklar”.

Projektet från Jonny Moletta Studio var en tävlande av 184 produkter  från tolv olika länder, och är, som ett resultat av detta nu bland de främsta gällande avantgardisk design. Innovativa tekniska komponenter, revolutionerande styling och en unik personlighet är den mix av ingredienser som kommer att bli en del av produktionen under de närmaste åren.

För Jonny Mole Design är detta  ytterligare en framgång att lägga till de många andra som uppnåtts under mer än tio års verksamhet, bland annat utformningen av den rosa ledartröjan för 2011 års upplaga av Giro d’Italia, något som inrättade designbyrån som en ledare i sportvärlden.

”Jag ville delta i tävlingen – förklarar Jonny Moletta – eftersom detta är en del av en mycket viktig internationell händelse, Taipei BIKE SHOW, som arrangeras i samarbete med” iF Design Award ”, ett slags Oscar för Design, upger Jonny Moletta, på Jonny Mole Design.

”Redan från början av min karriär hade jag turen att samarbeta med viktiga branscher och ett sätt att komma dem närmare var att vi under 2011 öppnade ett kontor i Taichung, ett av världens viktigaste distrikt för cykelproduktion. Jag tror att mina val och erfarenheter under åren har lett fram till detta erkännande: Vi har inte längre råd med en provinsiell strategi eller brist på nyfikenhet. För att förnya måste du vara både visionär och praktisk. Mitt team och jag har försökt att analysera de eventuella punkter där vi kan arbeta för att förverkliga ett projekt som kanske är lite väl futuristiska, men genomförbara och användbara: till och med namnet vi har valt spelar på dessa kontraster:
”The Dream Machine” förenar nyttan i en maskin med den abstrakta idén om frihet och en dröm … ”

Cykeln byggdes i ett samarbete med fyra utmärkta tekniska partner som hade en stor tro på det här projektet: Vision, FSA, Selle Italia och Vittoria.

Tekniska egenskaper

Ramens profil är omisskännlig: ett enda ”rör” går från styrhuvudet till bakhjulet, vilket ger extra styvhet och effektivisering. Drivenheten säkerställer maximal vridstyvhet genom att kombinera gaffel, styre och stam i en enda monolit och man använder en intern skivbroms som ger bra prestanda även under stress och i extrema väderförhållanden.


Absolut nytt i cykelnvärlden är att det finns två ” TECH-utrymen”: ett  fack i det nedre ramröret och ett i den övre delen av drivenheten.  TECH rutan i det nedre ramröret används för att införliva i ramen vattenflaskan och elektronisk utrustning, och en i den övre delen är utformad för att hålla en cykeldator eller annan navigering utrustning.

Valet av komponenter är också noga gjort. Tre-ekrade hjul, täckta vevarmar i kombination med den extremt reaktiva ramen, ger cyklisten prestanda som omvandlar varje enskild watt till hastighet. Styret levereras med en extra förlängning vinkelrätt in mot cykeln för dels bättre aerodynamik men även fler positioner för händerna.

Bromssystemet som används är ett hydrauliskt skivbromssystem som är integrerat i ramen för att ge stilren design och maximal effektivisering.

The Dream Machine, idéer för framtiden som redan är med oss!