Klä på er – solen kanske skiner men varmt är det inte!

Då var det dags för velo.se mest repriserade artikel. Detta eftersom folk inte verkar lära sig. Klä på er!

Favorit i repris: Solen skiner men varmt är det inte – i alla fall för en cyklist – så klä på er!

Med den senaste tidens varma dagstemperaturer och solsken så blir det som vanligt;  man ser flertalet cyklistersom  kastar loss ordentligt i våryran och ger sig ut iförda endast korta cykelbyxor!!! Inget kan vara mera fel så här års… Klä på er för böveln!

Mötte  i morse en cyklist från Fredrikshof – i korta cykelbyxor! Huvaligen! Vad har ni för cykelkultur i ”Hovet”? På med byxorna! 

Solen och den höga temperaturen på den vindstilla balkongen lurar er – väl ute på cykeln med lite fartvind blir köldeffekten så pass stor att den negativt påverkar era knän och ökar risken att dra på sig förslitningsskador såväl som andra besvär. Men det är klart; ni har ju två knän!

 

Solen skiner = Långbrallor på!

Solen skiner = Långbrallor på!

Vi har sagt det förut och vi säger det igen; håll era leder välskyddade och klä på er. Det finns inte en erfaren proffscyklist som skulle ge sig ut i kortbyxor när det är 13 grader varmt och solsken. Nej, ett riktigt proffs vet att man klär på sig under träningspassen – annars blir inte karriären lång.

Ett tips för att inte behöva klä sig för varm är att dra ett par benvärmare över de långa cykelbrallorna; då är det enkelt att ta av ett lager om det skulle bli för varmt trots allt. Det går även att köra med dubbla korta cykelbrallor omlott med benvärmarna – även det gör det enklare att ta av ett lager om det blir för hög temperatur uti kroppen.

Tänk även på att det under våren snabbt blir ordentligt mycket kallare när solen sänker sig mot horisonten. Det som för en halvtimme sedan kändes som varmt och gosigt blir snabbt en kylig upplevelse. Ett sätt att motverka dessa snabba temperaturändringar är att använda plagg som med hjälp av ventilation/dragkedjor som går att öppna/stänga på ett bra sätt reglerar kropsstemperaturen.

Min egen  erfarenhet säger dock att det bästa är att man helt enkelt tar sig tiden att stanna vid vägkanten en minut eller två för att ta av/sätta på de plagg som krävs för att det ska kännas lagom varmt.

Kom dock ihåg den gamla tumregeln; fryser du inte när du går ut och hoppar på cykeln så är du FÖR VARMT  klädd. Men fryser du även efter tio minuters cykling så är du FÖR KALLT klädd.

Många tycker att en väst är ett bra plagg att justera kroppstemperaturen med. Själv gillar jag inte västar då jag avskyr att frysa om armarna vilka jag alltid tycker att jag fryser om; ”de hänger ju alltid längst fram och tar mycket vind”. Ja, jag har faktiskt lättare att hålla händerna varma än armarna – men det är jag det.

Lycka till mer vårcyklingen! Visst är det en obetalbart skön känsla denna årstid?

Pär Edgren