Mallorca: Förstahandsvalet för både proffs- och amatörcyklister

Vinterhalvåret kan utgöra stora problem för cyklister. Kyliga temperaturer, snö och slask gör det nästintill omöjligt att ge sig ut på längre landsvägsrundor. Och om det skulle råda torra väglag finns det en risk för både stenskott och punkteringar, på grund av allt utlagt grus.

 

 

 

 

(Källa: Unsplash)

Den som inte vill ta ett flera månader långt uppehåll från cyklingen, och som inte vill spendera varje träningstillfälle på en träningscykel på gymmet, har ett tredje alternativ att välja. Det har blivit allt vanligare att åka iväg på cykelresor till varmare breddgrader och Mallorca är en av de populäraste destinationerna, vinter som sommar.

Mallorca: Den ultimata cykelön
Mallorca är den största av de baleariska öarna och tillhör Spanien. Innan Kanarieöarna blev många svenskars favoritresmål var det Mallorca som hade förstaplatsen. Antalet besökare har däremot inte minskat. Istället för de som söker sol och bad, besöks ön av de som vill vandra, klättra och cykla.

Enligt ABC Mallorca besöker ca. 150 000 cykelturister ön varje år och det är en marknad som är värd över 150 miljoner euro. Det finns flera anledningar till varför ön lockar så många cyklister. För det första brukar medeltemperaturen sällan sjunka under 10 grader på vintern. Detta är förutsatt att man befinner sig på en nivå som inte överstiger havet mer än några meter. Uppe på de högsta bergstopparna kan det bli minusgrader och även komma lite snö. Medeltemperaturen stiger igen på våren och i april kan temperaturen uppgå till närmare 20 grader.

(Källa: Unsplash)

Ön har en varierad terräng som passar alla typer av cyklister. Det finns flera kända stigningar för de som vill köra i bergen, såsom Coll de Soller. Den 7,3 km långa stigning, som har en snittlutning på 6 %, anses till och med vara en av stigningarna som borde finnas med på en cyklists ”bucket list”. Andra populära stigningar är Coll de sa Batalla (7,8 km), Puig Major (13,7 km) och Sa Calobra (9,4 km). För den som inte bara vill cykla i bergen, eller som vill ha en mer varierad landsvägskörning, finns flera utstakade rutter.

En populär rutt är kustvägen längs Tramuntana, som finns på öns södra sida. Rutten går i en 65 km lång loop och visar upp en av öns bästa sidor.

Vägen består till mestadels av slätåkning med stigningar över kullar istället för berg. En annan populär cykelväg är Cap de Formentor i norr. Den är ca. 40 km lång och går fram till, och tillbaka från, öns nordligast spets. Det är en cykelväg för de som vill ha stigningar, samtidigt som de får en slående havsutsikt och vy över ön.

Den här varierade terrängen har gjort ön till en populär destination för professionella cykellag. Lag som Bora Hansgrohe och Team INEOS brukar åka dit på träningsläger varje december. Några cyklister har till och med bosatt sig på ön.

Bradley Wiggins, som blev den första engelsmannen att vinna Tour de France 2012, bodde på ön i ett antal år under sin karriär. Han har fortfarande rekordet för att ha cyklat Cap de Formentor på under en timme.

Varierad träning för proffsen
INEOS och Bora är inte de enda lagen som tränar på Mallorca. Lag som Moviestar, Trek-Segafredo och Nova Nordisk har också valt Mallorca som träningsdestination under försäsongen. En av anledningarna är för att ön erbjuder en varierad terräng inom ett mindre område. Det innebär att cyklisterna kan cykla i olika terräng vid ett och samma träningstillfälle.

De behöver inte resa i ett antal timmar med bil eller buss för att få träna i bergen respektive på landsväg. Det gör det enklare för dem att känna på statusen inför cykelsäsongen, som i år drar igång i januari med Tour Down Under. I år kommer de stora tourerna att vara både tidigare- och senarelagda. Anledningen är för att de inte ska krocka med sommar-OS i Tokyo. Giro d’Italia kommer att köras mellan den 9 och 31 maj, medan Tour de France kommer att köras mellan den 27 juni och 19 juli. Vuelta Espana kommer sedan att köras mellan den 14 augusti och 6 september.

Huruvida detta kommer att ha någon inverkan på cyklisterna återstår att se. Team INEOS har flera möjliga kaptener att köra för. Fyra av dem har vunnit någon av tourerna tidigare. Egan Bernal, som vann Tour de France 2019, har sagt att han vill försöka vinna både Girot och Tour de France nästa år. Enligt odds är han förhandsfavorit att vinna igen med oddset 3.25 (19:e December). Efter honom kommer Chris Froome, som har vunnit Tour de France fyra gånger. Oddset att han vinner är 5.00, men han återhämtar sig fortfarande från en svår krasch förra sommaren. De två cyklisterna, och laget, har sagt att de inte kommer att ta några beslut om säsongen förrän efter träningslägret på Mallorca. Liknande uttalande har gjorts av andra lag.

Cykling för alla
Mallorcas vägar är inte bara till för proffsen. Av de 150 000 som besöker ön är majoriteten av dem amatör- eller semiproffscyklister. Rutterna finns i olika svårighetsgrader, vilket gör det till en bra destination för både noviser och för de som återhämtar sig från skador – eller som helt enkelt vill cykla i rogivande omgivningar. De som reser till Mallorca för att cykla kan välja mellan två resesätt. Antingen åker de på färdiga träningsläger med ett resebolag som planerar alltifrån boendet till cykelrutterna. Eller så bokar de in sig på ett cykelvänligt hotell och planerar resan på egen hand.

(Källa: Unsplash)

Oavsett resesätt är det viktigt att göra sin efterforskning. Även om flera av öns vägar är cykelvänliga är cyklister långt ifrån ensamma i trafiken. Vissa vägar är mer trafikerade än andra, och långt ifrån alla vägar har en platt och jämn beläggning. Om du ska ge dig upp i bergen bör du vara utrustad med en punkteringsspray eller lappningsplåster.

Om oturen är framme kommer det att göra det enklare att ta sig tillbaka till hotellet, bilen eller närmaste cykelbutik (det finns flera på ön).   Mallorca har allt en cyklist kan vilja ha. Vägarna, temperaturerna och ett allmänt intresse för cykling.

Det är heller inte fy skam att ön har en stor matkultur och erbjuder möjligheten att ta sig ett dopp i Medelhavet, vilket kan vara skönt efter en dag i sadeln.