Många cyklister cyklar året runt och det krävs bra hjul

Att cykla har blivit trendigare med åren och bidragande faktor är att gott som gratis och att det värnar om miljön samt hälsan. Vi människor vill vara miljösmarta och samtidigt hinna få vår vardagsmotion trots att många sitter bundna åtta timmar varje dag vid skrivbordet. Att ta cykeln till jobbet gör att man många gånger kommer fram fortare men även att man får sin dagliga motion på köpet.

Det finns en del cyklister som även cyklar under vintertid. För att göra det bör man vintersäkra sin cykeln för att vara en säker vintercyklist. I mer cykelvänliga kommuner som tex Uppsala, Malmö fortsätter åtta av tio cykelpendlare att cykla även under vintertid. Där har kommunerna lagt extra tid på att ploga på cykelvägarna och cykelbanorna istället för att låta dem vara snöupplag för bilvägarna.

“Världshälsoorganisationens rekommendation: minst 150 minuters måttlig fysisk aktivitet per vecka”

Här är några åtgärder du kan göra för vintersäkra dig

  • Byt till dubbdäck/vinterdäck på cykel.

  • Skydda dig med cykelhjälm

  • Använd cykellysen och reflexer så att du syns

  • Serva cykeln så att bromsar och växlar fungerar som de ska

  • Spår och brunnslock kan bli hala när de är blöta

  • På platser där ett sopsaltat stråk korsas finns risk för halka

  • Vägmarkeringar och andra målade ytor kan bli hala vid vinterväglag och blöta

Hjulet ses idag som en självklarhet men faktum är att det uppfanns för 5000 år sedan och brukar anses som en av människans äldsta uppfinning. Dagens luftfyllda hjul uppfanns på 1880-talet. Kort definierat kan man säga att ett hjul är en cirkel-, torus- eller cylinderformad konstruktion som är till för att underlätta en linjär rörelse, eller omvandla en linjär rörelse till rotationsrörelse.

Nuförtiden är cykelhjulen anpassade med dubbar för att klara alla väder, men förr använde människorna sig av slädar på vintertid. Tänka att se en cykel med slädar på, dagens släde kan jämföras med snöskoter.